videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Vlada KS-a u četvrtak odlučuje o subvencioniranju poskupljenja gasa

Hoće li i koliko biti veći računi za gas i hoće li Vlada Kantona Sarajevo subvencionirati poskupljenja? Odgovore i odluke će Kantonalna vlada donijeti sutra. U međuvremenu nove trzavice između kantonalnog i federalnog resornog ministarstva. Minusi najavljeni i do 20 stepeni ispod nule, a građani i dalje bez odgovora prijeti li nam nestašica gasa?  

Javnost je jutros dočekalo saopštenje da se Sarajevske toplane prebacuju na zagrijavanje alternativnim putem:

"S obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti od 1-2 dana, očekujemo da će 'Energoinvest' d.d. u saradanji s Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine gasa."

Uz poskupljenje  za 37,11%  i nedovoljne količine gasa zabrinjavaju i ministra komunalne privrede Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića. Tvrdi da je problem u ugovoru "Energoinvesta" kojim nije omogućeno povećanje količine nabavljenog gasa, osim po mnogo većoj cijeni. 

"Ugovor nije na najbolji način definisan, a to je da količine koje se isporučuju ne mogu biti varijabilne nego su limitirane.  Nemamo dovoljno plina za veće minuse, a ovih dana imamo najavljenih -5 do -10 stepeni u jutarnjim satima. Moraju da se vrše dodatne nabavke ovog energenta - plina. Mi to ne možemo raditi, to može raditi samo uvoznik, a to je 'Energoinvest'", istakao je Hadžiahmetović.

A iz Energoinvesta poručuju da se radi o nepotrebnom alarmiranju javnosti te da je prelazak na alternativna goriva uobičajan, ali da su Toplane nepripremljene. Napomenuli su saopštenjem  da mogu odmah nabaviti dodatne količine gasa, ali da će nabavka alternativnog mazuta građane koštati manje za oko dva miliona maraka u odnosu na gas koji bi vanredno kupovao.  

"Sasvim je logično i ekonomski opravdano očekivati da Toplane Sarajevo u kratkom periodu od dva do tri dana jednu ili dvije svoje kotlovnice preusmjere na mazut. Nažalost, očigledno je  da se  izlazak iz zone komfora i  nepripremljenost Toplana kada je u pitanju obavezna rezerva alternativnog goriva  nastoji prebaciti na tzv. nedovoljne količine gasa", saopćili su iz "Enegroinvesta".

Ipak, što se tiče poskupljenja gasa, Vlada Kantona će sutra odlučiti u kolikoj mjeri mogu subvencionirati. Forto za poskupljenja krivi Vladu Federacije, a Džindić je nakon sastanka u ponedjeljak poručio da se cijena gasa Gazproma prema snabdjevaču povećala za 86%, te da je Vlada Federacije povećanja prema kompanijama u tercijarnoj liniji snabdijevanja znatno smanjila te potvrdio da je mogućnost snabdijevanja od  Vlade KS-a razmatrana.  

"Poskupljenje plina je nešto čime nas je nagradila Federalna vlada, nagradili su nas već početkom novembra. Iako smo na proljeće dobili uvjeravanja da su nakon što su zamijenili dobavljača da će umanjiti troškove za 25%, nama se desilo povećanje. Vlada barem pola ovog poskupljenja od 37% pokuša subvencionirati, što će se pokazati jasno na računima", naveo je premijer KS-a. 

Sutrašnja sjednica će pokazati da li će Vlada i koliko subvencionirati poskupljenja. A tačnu informaciju ima li dovoljno energenata, kako stvari stoje, znat ćemo po vrućim ili hladnim radijatorima.

federalna.ba

Vlada KS gas poskupljenje subvencioniranje
Gazprom gas Evropa Ukrajina
0 22.05.2022 11:25
Rusija Finska gas
0 21.05.2022 08:49
poskupljenje poskupljenja hljeb
0 19.05.2022 18:38
Evropska komisija gas rublje
0 17.05.2022 15:11
pšenica žitarice poskupljenje
0 16.05.2022 09:19