Vlada KS održala hitan sastanak zbog poskupljenja plina
(Izvor: Vlada KS)

Vlada KS održala hitan sastanak zbog poskupljenja plina

Članovi Vlade Kantona Sarajevo danas na hitnom sastanku, koji je održan povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o poskupljenju plina za treći kvartal 2022. godine, istakli da je Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač, doveden u nepovoljan položaj zbog poskupljenja plina, ali da je Vlada KS spremna ući u narednu grijnu sezonu s dovoljnim količinama alternativnih goriva, kako bi građani imali grijanje, a zbog najava moguće nestašica energenata.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, pomoćnik ministra Muhamed Bekto, direktori i predstavnici KJKP Toplane Sarajevo, KJKP Sarajevogas, BAGS-Energotehnika d.d. Vogošća i Direkcije za robne rezerve KS, na sastanku su razgovarali o nabavci alternativnih goriva.

- Imajući u vidu poskupljenje gasa za koje smo saznali iz medija, organizirali smo sastanak na kojem je konstatovano da Vlada FBiH, kao i Energoinvest, te BH-gas nisu najavili Vladi KS ni resornom Ministarstvu povećanje cijene od 23,3 posto. Nemamo informacije da je gas poskupio od isporučioca - Gazproma. O ovome smo se trebali ranije dogovarati, jer 80 posto gasa u Bosni i Hercegovini dolazi u Kanton Sarajevo. Na ovaj način, Kanton Sarajevo je doveden u nepovoljan položaj - kazao je ministar Hadžiahmetović.

Izrazio je i nadu da će u narednom periodu biti organiziran sastanak s predstavnicima Vladom FBiH i nadležnim ministarstvom, kako bi dogovorili povoljnije uvjete za nabavku plina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Vlada KS poskupljenje plina