Vlada KS dala saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Vlada KS dala saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnosti na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, te ovlastila premijera Edina Fortu da uime Vlade potpiše ovaj ugovor. 

Kako je na današnjoj sjednici objasnila ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS istekao je 1. aprila ove godine, nakon čega se pristupilo pregovorima za zaključenje novog između predstavnika Vlade KS i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. Nakon održanih pregovora, pregovarački timovi su usaglasili tekst ovog ugovora. 

Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za pet posto. Odredba Kolektivnog ugovora kojom se omogućava ovo povećanje je svjesno formulirana na način da obuhvata isključivo državne službenike i namještenike, te da se ne primjenjuje na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti - članove Vlade i zastupnike u Skupštini KS, niti direktore samostalnih upravnih organizacija - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Osim toga, stvorene su pravne pretpostavke za primjenu člana 41. stav 10. Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo u vezi s nagrađivanjem državnih službenika i namještenika na osnovu ocjenjivanja njihovog rada.

federalna.ba/Fena

Vlada Kantona Sarajevo kolektivni ugovor državni službenici i namještenici
Kultura na ulice! Vlada Kantona Sarajevo
0 25.05.2023 21:56
Vlada Brčko distrikta BiH kolektivni ugovor
0 11.05.2023 14:51
Udruženje poslodavaca KS Vlada Kantona Sarajevo
0 26.04.2023 18:08
kolektivni ugovor rudari Federalni radio
0 25.04.2023 18:06
rudari kolektivni ugovor Vlada F BiH
0 25.04.2023 13:49