Vlada Kosova: KOA je obavijestila premijera Kurtija o pripremama atentata na njega
(Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Vlada Kosova: KOA je obavijestila premijera Kurtija o pripremama atentata na njega

Kosovska obavještajna agencija obavijestila je premijera Aljbina Kurtija o pripremi atentata na njega tokom 2021. godine, ali slučaj nije objavljen u javnosti kako se ne bi širila panika, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Bezbjednosne institucije su preduzele sve mjere da spriječe ovu akciju", navodi se u saopštenju.

Kako danas piše Albanianpost, pozivajući se na podatke koji su objavili iranski hakeri koji su napali institucije Albanije, iz mejlova bivšeg generalnog direktora policije Albanije Gladisa Nanoa vidi da je, pored Kurtija, bio planiran atentat i na poslanika Demokratske partije Kosova, Džavita Haljitia i Ismeta Hodžu, bivšeg pripadnika tajnih službi Kosova.

Podatke su objavili iranski hakeri poznati kao grupa "Homeland Justice", koji su na svom Telegram medijima distribuirali datoteku sa više od jednog gigabajta podataka o Nanovoj prepisci.

Osumnjičeni je, kako piše u informativnoj poruci Jedinice za borbu protiv terorizma na Kosovu, bio Prek Kodra, albanski državljanin, snajperista porijeklom iz Albanije, koji je djelovao u tri grada, Tropoji u Albaniji i Uroševcu i Dečanima na Kosovu.

Svrha ovih ubistava, kako piše Albanianpost, koja su planirana da budu izvršena u roku od mjesec dana, je bila destabilizacija Kosova, gdje je scenario bio da bi ubistvom Kurtija uspio da oslabi Pokret Samoopredjeljenje do te mjere da bi vratio DPK i ABK na vlast.

federalna.ba/Beta

Kosovo Albin Kurti
Albin Kurti Miroslav Lajčak Aleksandar Vučić
0 18.09.2023 13:18
Rumunija Kosovo utakmica istraga
0 15.09.2023 15:25
Aleksandar Vučić Albin Kurti
0 14.09.2023 14:11
Aleksandar Vučić Albin Kurti Brisel
0 14.09.2023 11:50