Prilog Irene Antić

Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će povećanje cijene plina sa 50 posto

Vlada Kantona Sarajevo subvencioniraće 50 posto uvećani dio cijene gasa na računima za domaćinstva, potvrdio je ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović. Za subvenciju računa za prva tri mjeseca ove godine Vlada će izdvojiti oko 6,8 miliona maraka. Istovremeno, iz Sarajevogasa je saopšteno da je i danas ograničena isporuka gasa od dobavljača Energoinvesta, što je nedovoljno da bi se snabdjeli svi kupci. Zalihe alternativnog goriva u sarajevskim Toplanama ima za 5-7 dana. Ukoliko potraju veliki temperaturni minusi, zalihe mogu trajati još dva dana

Početkom novembra prošle godine cijena gasa povećana je za 23,5 posto. Od prvog januara ove godine za još 11 posto, što je za stanovnike Kantona Sarajevo, u vrijeme kada sve vrtoglavo poskupljuje, značilo veliki udar na kućni budžet. Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku da će subvencionirati 50 posto ukupne uvećane cijene gasa, koja je sa novembarskim i januarskim poskupljenima povećana za 37,11 posto.

Vlada Kantona Sarajevo tražila je ranije od Vlade Federacije BiH da i ona učestvuje u subvencioniranju, a s tim u vezi, u ponedjeljak je održan sastanak resornih ministara Federalne i Vlade Kantona Sarajevo, ali bez rezultata.

Iz “Sarajevogasa” saopćeno je da je i danas ograničena isporuka gasa od dobavljača Energoinvesta, što je nedovoljno da bi se snabdjeli svi kupci. Zalihe alternativnog goriva u sarajevskim Toplanama ima za 5-7 dana. Ukoliko potraju veliki temperaturni minusi, zalihe mogu trajati još dva dana. Toplane su tokom jučerašnjeg dana prešle na alternativna goriva  zbog redukcije prirodnog gasa u KS. 

U sarajevskim Toplanama očekuju da će Energoinvest u saradnji sa Vladom KS osigurati dovoljne količine gasa kako bi se trenutna situacija uspješno prevladala. Komentirajući izjave iz Energoinvesta da su bespotrebno uznemirili javnost te da time prikrivaju svoju nepripremljenost kada je u pitanju nabavka goriva, Aščerić je rekla da to nije istina.