videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Mjera cijepljen-testiran-prebolio ipak neće zaživjeti u Federaciji BiH

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini se usložnjava. U posljednja 24 sata preminulo je 30 osoba, zabilježena su 583 nova slučaja zaraze koronavirusom. Stopa smrtnosti i dalje zabrinjavajuće visoka, a stopa cijepljenih izrazito niska. Nova varijanta koronavirusa omikron još nije zabilježena u BiH, no zato je dominantno prisutna delta varijanta. Iako je Federalna vlada najavila uvođenje CTP potvrda, danas je ta odluka preinačena, a odgovornost prebačena kantonima.

Rekli, pa porekli. Prije dva tjedna Federalna vlada usvojila je preporuku Kriznog stožera o uvođenju potvrde cijepljen-testiran-prebolovao. Odredili čak i datum - 20. prosinca. Danas se predomislili. Od uvođenja potvrda, ipak, nema ništa. Odgovornost prebacili kantonima i preporučili im da shodno stanju na terenu procijene trebaju li im CTP potvrde. 

“Za provođenje ovih mjera i za njihovo nadziranje zaduženi su kantoni, poslodavci. Prema tome, mjera je na njima i odgovornost i obaveza u provođenju i nadziranju, tako da je to prepušteno kantonima”, kazala je Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva FBiH.

Po staroj mantri, odluka je izazvala novo neslaganje na relaciji Kanton Sarajevo - Federacija. Kažu, još jedno razočarenje, nadležni iz Federacije nemaju hrabrosti i odlučnosti. No toga, očigledno fali i nadležnim u Sarajevu jer prema svemu sudeći, preporuku neće usvojiti. 

“Nismo razmišljali o uvođenju tih covid potvrda s obzirom na to da je Federacija najavila da će od 20. decembra to početi s primjenjivanjem, ali danas su nam dali šlagvort da ćemo na sljedećoj sjednici Kriznog štaba razmišljati o uvođenju tih mjera. Nisam siguran da će te mjere kod nas ovdje zaživjeti i da će biti u upotrebi jer ne vjerujem da imamo toliko kapaciteta da možemo to da kontrolišemo”, izjavio je Haris Vranić, ministar zdravstva KS-a (SDP).

U drugom najmnoguljudnijem kantonu, slična mjera već je na snazi. U razdoblju od 19 do 23 sata, CTP potvrda potrebna je za ulazak u ugostiteljske objekte. Uskoro bi se to moglo proširiti.

“Neminovno nas očekuje uvođenje ovakvih mjera u narednom periodu s obzirom na epidemiološka situaciju kakva je trenutno i kod nas i u ostatku Europe. Dakle, kraj pandemije se ne nazire, a život mora da se odvija i da teče dalje. Tako da sam ubijeđen da će i s viših nivoa vlasti morati da se uvedu ovakve mjere da bi pandemiju stavili pod kontrolu, a omogućili normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti”, istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a (PDA).

No, bez covid potvrda ili ne, Bosna i Hercegovina ima zabrinjavajuće visoku stopu smrtnosti, a nisku procijepljenosti. Nadležnim fali hrabrosti, inspekcijama ažurnosti, građanima odgovornosti. Istodobno, pred vratima nova omikron varijanta i blagdansko razdobolje. A malo tko od nas uopće zna koje su mjere na snazi.

federalna.ba

Vlada FBiH epidemiološke mjere BiH
Samantha Power SAD BiH
0 21.01.2022 10:19
Bugarska BiH donacija vakcina cjepivo Pfizer Pfizer/BioNTech
0 20.01.2022 21:57
Vlada FBiH obrtnici i samostalni djelatnici
0 20.01.2022 10:30
FIBA sport košarka BiH
0 19.01.2022 12:47
Samantha Power BiH SAD posjeta
0 19.01.2022 07:41