Vlada BPK-a i u ovoj godini izdvaja 100.000 KM za specijalizacije ljekara

Vlada BPK-a i u ovoj godini izdvaja 100.000 KM za specijalizacije ljekara

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, na prijedlog Ministarstva zdravstva, odobrila je 100.000 KM za specijalizacije goraždanskih ljekara.

Resorni ministar Senad Čeljo napominje da se time nastvalja kontinuitet sufinansiranja specijalizacija kako u primarnoj tako i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, a planirani iznos u ove svrhe isti je kao i prethodne godine.

Kantonalnoj bolnici Goražde odobreno je 70.000 KM, dok će Dom zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" Goražde dobiti 30.000 KM.

- Kao rezultat ovakvog ulaganja u vlastiti kadar, u ovoj godini BPK Goražde je bogatiji za četiri ljekara specijalista - dva pedijatra, urologa i anesteziologa - a pored njih uspjeli smo obezbijediti i još jednog radiologa sa iskustvom, što je ukupno pet novih specijalista – naveo je Čeljo.

Dodao je da se trenutno na specijalizaciji nalazi jedanaest goraždanskih ljekara, a sljedeće godine planirana je dodjela novih specijalizacija za deficitarne discipline.

- Našim mladim ljekarima dajemo šansu za ovaj vid stručnog usavršavanja, a na njihova mjesta dolaze novi mladi ljekari. Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti sve veći broj mladih iz Goražda koji završavaju studije medicine i vraćaju nam se, a najmanje što možemo učiniti je da im omogućimo da rade u svom gradu, a u dogledno vrijeme i da budu upućeni na specijalizaciju – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

federalna.ba/Fena

Senad Čeljo Goražde BPK ljekari liječnici specijalisti