VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) poziva federalnog ministra zdravstva, Vladu i premijera Federacije BiH da odmah i bez odgađanja okončaju imenovanje generalnog direktora KCUS-a, kao i svih ostalih upravljačkih struktura - Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

U saopćenju VKBI navodi da je posljednjih sedmica bosanskohercegovačka javnost izložena saopćenjima različitih subjekata koja se odnose na imenovanje za generalnog direktora KCUS prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

- Neobjašnjivo je da se najrazvijenijim, najznačajnijim i najvećim medicinskim kliničkim univerzitetskim centrom u Sarajevu vlast Federacije BiH odnosi na način kojem svjedočimo - smatraju u VKBI.

Navode kako je neshvatljvo da jedna osoba, koja obavlja dužnost federalnog ministra zdravstva, Nediljko Rimac, "birokratskim akrobacijama drži u talačkom odnosu najvažniju i najznačajniju medicinsku ustanovu nedavanjem saglasnosti za imenovanje generalnog direktora KCUS Ismeta Gavrankapetanovića".

- Posebno treba akcentirati da još ni Upravni odbor KCUS, dakle upravljačka struktura koja u ime Federacije BiH i kantona upravlja KCUS-om, nije imenovan u zakonskoj proceduri već ima status „vršioca dužnosti“, što ukazuje na neko „vanredno stanje“. Dozvoliti da se u statusima vršioca dužnosti upravlja liječenjem ljudi od kojih im zavisi život, milionskim iznosima javnog novca za različite potrebe KCUS-a, ukazuje na pogubnost i ozbiljnost stanja u kojem se nalazimo - navodi u saopćenju VKBI.

federalna.ba/Fena

Vlada FBiH KCUS