'Vitezovi umjetnosti' - Moto ovogodišnjeg Festivala 'Grad'

Program V Internacionalnog Art festivala "Grad" 2021. čiji je ovogodišnji moto "Vitezovi umjetnosti" predstavljeni su danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je da će Festival biti održan u okviru obilježavanja godišnjice Povelje bosanskog bana Kulina (1189).

- Festival će biti svečano otvoren 29. septembra ove godine na Trgu BiH promenadom vitezova kroz Sarajevo. Kretanje viteezova počinje od Historijskog muzeja BiH te nastavlja do Zemaljskog muzeja BiH, Marijin dvora, Titove ulice, Olimpijskog muzeja, Trga fra Grge Martića, Ferhadiju, Baščaršiju, Trg kod Sebilja, Vijećnice i Bijele tabije – najavio je Spahić.

Nakon konferencije za medije održana je i tribina "Srednjovjekovna Bosna izbliza i izdaleka", a učesnici su bili Nedim Rabić, Dženan Dautović i Elemedina Duranović.

Govoreći o srednjovjekovnoj Bosni, Duranović je navela da je odbranila doktorsku disertaciju pod naslovom "Drumsko razbojništvo u srednjovjekovnoj Bosni" prema dubrovačkim izvorima.

Kako je kazala, težište tog rada bilo je usmjereno na izučavanje razbojništva i drugih vrsta krivičnih djela počinjenih na području srednjovjekovne Bosne, trgovina robljem, kreditna trgovina, ali izučavala je i općenito političku, privrednu i društvenu historiju tog vremena.

federalna.ba/Fena

Art festival Grad Sarajevo