videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Vitezit ponovo na prodaju

Poslovni sistem Vitezit, nekadašnji lider u proizvodnji eksploziva, ponovo je na prodaju. Nakon što ni sedam mjeseci prethodni kupac nije uplatio dogovoreni iznos od 10,5 miliona KM, što je trećina procijenjene vrijednosti, raspisan je peti javni poziv za prodaju ostatka imovine. Da li će ovo oživjeti Vitezit, istraživala ekipa FTV-a.

Kada je početkom februara ove godine, u okviru stečajnog postupka, namjenski dio imovine Vitezita prodan kompaniji u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem, višegodišnja agonija radnika trebala je biti završena. Vijest o prodaji firme preostali radnici dočekali su s velikim očekivanjima. Uz nastavak proizvodnje, nadali su se novim radnim mjestima, te povratku na posao i onih koji su za vrijeme stečajnog postupka dobili otkaze.

"Očekujemo rješavanje našeg radno pravnog statusa, a očekujemo i naravno ponovno pokretanje proizvodnje", kazala je u februaru Vlatka Mlakić, radnica.

No kada su istekli svi rokovi za uplatu dogovorenog iznosa od oko 10,5 miliona maraka, Odbor povjerilaca odlučio je okončati postupak te prodaju oglasio neuspjelom i zakazao novu.

"Nažalost nije mogao obezbijediti sredstva, tako da nismo mogli dalje da produžavamo, da čekamo. Postoji vjerovatnoća da postoje drugi kupci koji će se javiti na tom javnom pozivu i da će preuzet tu imovinu", rekao nam je Adil Lozo, predsjednik odbora povjerilaca PS Vitezit.

S neuspjelom prodajom ugasila se još jedna nada radnika Vitezita, ali i onih koji očekuju naplatu svojih potraživanja, prije svega za penzijsko osiguranje. Poučeni ranijim negativnim iskustvima, skeptični su kada je riječ o budućnosti firme.

"Ova firma koja je vrijedila nekoliko desetina miliona maraka, sada se nije uspjela prodat za deset miliona. Ne znam razlog, vjerovatno da to koči politika, vjerovatno da oni imaju nekog svog kome bi to prodali, vjerovatno za neke jeftijije pare", smatra Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa PS Vitezit.

Porazna je činjenica da za uvoz eksploziva, koji se mogao proizvesti u Vitezitu, naša zemlja daje desetine miliona maraka godišnje. Činjenica je i to da je Federalna vlada, inače većinski vlasnik Vitezita, decenijama bezuspješno davala novac koji nije spriječio njegovu propast.

"Vlada je davala para ja mislim nekih 30-40 miliona maraka da je poslije rata uloženo u ovo, bez ovih doprinosa. Međutim, kako je koji direktor dolazio, tako je i pljačk'o. Niko ništa nije preduzim'o", dodaje Sivro.

"To je očit kriminal koji nije otkriven u dovoljnoj mjeri obzirom da naši državni organi nemaju dovoljno kapaciteta da tako vješto urađen kriminal otkriju, da ga procesuiraju", kaže Adil Lozo, predsjednik odbora povjerilaca PS Vitezit.

Osim pitanja hoće li iko ikad odgovarati za propast firme u vlasništvu države, zanimljivo je i to da nijedna od 18 bosanskohercegovačkih firmi koje posjeduju potrebne dozvole i ispunjavaju uslove, do sada, nisu, tvrde u Odboru povjerilaca, iskazale interes za kupovinu Vitezita.

federalna.ba/Adisa Alić

Vitezit prodaja
Kalush Orchestra Evrovizija trofej prodaja
0 30.05.2022 09:10
Roman Abramovič Chelsea prodaja Todd Boehly
0 28.05.2022 16:55
Chelsea prodaja
0 28.05.2022 13:49