Vitežani trčali za prevenciju bubrežnih bolesti
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Vitežani trčali za prevenciju bubrežnih bolesti

Više od 300 sudionika trčalo je danas u Vitezu u sklopu utrke "Vitez trči". Organizator ovogodišnje utrke je, kao i prethodnih pet godina, bila Udruga transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Srednjobosanskog kantona.

- Točno prije mjesec dana je obilježen Svjetski dan bubrega, ali zbog vjerskih blagdana smo ove godine pomjerili utrku na travanj. Ove godine zaista imamo rekordan broj prijavljenih iz nekoliko država, oko 340 natjecatelja. Ovo je sve u povodu prevencije bubrežne bolesti s obzirom da svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti. Najbolji način borbe protiv bubrežnih bolesti je prevencija i mi ovu utrku i organiziramo kako bismo animirali ljude da se počnu baviti tjelesnom aktivnošću - rekao je predsjednik Udruge transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Govoreći o transplantacijskom medicini u Bosni i Hercegovini, Žuljević je istaknuo kako je stanje daleko od idealnog.

- Situacija s transplantacijama je jako teška. Mi već 150 dana nemamo niti jedne transplantacije, to nas žalosti i nažalost bit ćemo primorani na ulicu kako bismo tražili svoja prava jer nemoguće je da se u četiri ili pet mjeseci ne uradi nijedna transplantacija. To je za jednu ozbiljnu državu nedopustivo - rekao je Žuljević.

Po njegovim riječima, stanje nije ništa bolje ni kad je u pitanju donorska mreža.

- Stagniramo i kad je u pitanju donorska mreža BiH. Ona je pred gašenjem jer nije prepoznata od institucija koje bi trebale biti podrška donorskoj mreži. Mislim da će vrijeme pokazati kako je donorska mreža bila ključna u podizanju svijesti o važnosti doniranja organa jer transplantacija nemamo nikako i pitanje je kad će početi - dodao je Žuljević.

federalna.ba/Fena

Vitez