videoprilog Adise Alić (Dnevnik 2)

Vitez: Za ubistvo osmero djece niko nikad nije odgovarao

U Vitezu je služenjem svete mise i polaganjem vijenaca te memorijalnim maratonom obilježena trideseta goodišnjica od ubistva osmero djece na dječijem igralištu. Tog je predvečerja granata koja je, prema tvrdnjama roditelja, ispaljena sa položaja koje je kontrolisala Armija RBiH, pogodila igralište u naselju Podgradina. Poginulo je osmero djece u dobi od 9 do 18 godina, a ranjeno njih šestoro. Porodice žrtava tri decenije poslije još čekaju pravdu.

Bilo je to, priča nam Milko Garić, mirno predvečerje, što je izmamilo djecu na obližnje igralište koje su smatrali sigurnom zonom. Nihovu igru, nešto poslije 20 sati, prekinula je snažna detonacija. Milko je u istom danu na igralištu u blizini kuće izgubio dvoje djece, dvanaestogodišnjeg Milana i osamnaestogodišnju Sanju.

„Petero djece na licu mjesta je raskomadano. Među njima je i moj sin jedan, najmlađi. Među djecom bio je i Ivan. Kćerka je u Splitu preminula. Samo bih volio da se ne zaboravi, zbog omladine, zbog budućnosti“.

Ivan Garić je tog dana izgubio brata i sestru, a i sam je kao petnaestogodišnjak teško ranjen. Osnovao je Udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja – igralištu Podgradina. Svakog trenutka se, kaže, jasno sjeća, želeći da se ovakva tragedija nikome ne ponovi.

„Ja sam mami i rekao da je i sestra tu. Brata gledam, na licu mjesta je poginuo. Sam taj momenat od krvi koja je bila i okolo i tuđe i moje preko lica, mislio sam da sam slijep. Kad sam obrisao, imao sam šta i vidjeti“.

Tri decenije kasnije, za prekinuto djetinjstvo u Vitezu do sada niko nije odgovarao. Iz udruženja kažu, godinama je slučaj stajao u ladici Kantonalnog tužilaštva. Posljednje dvije godine, Državno tužilaštvo intenziviralo je istragu, koja je u fazi balističkih vještačenja. Dok čekaju podizanje optužnice, poručuju da ovaj zločin ne smije ostati zaboravljen.

„Nastojimo samo održati dostojno sjećanje na stradalu djecu, ali isto tako da svi ostali vide da su ljudi sa svih strana stradali, u Bosni niko ništa nije dobio. A za mene nijedan život nije vrijedan nikad ničijih ideala, a kamoli dječiji“, poručuje Ivan Garić.

Ivan sada ima četvero djece, a na igralištu u Podgradini danas se ponovo igraju djeca. Zbog njih i generacija koje dolaze, iz Viteza poručuju da se samo na istini i pravdi može graditi povjerenje u zajedničkoj budućnosti.

federalna.ba

Podgradina Vitez Osmica