Visoko se pridružilo borbi protiv raka grlića materice: Počela vakcinacija protiv HPV-a
Dom zdravlja u Visokom (Izvor: federalna.ba)

Visoko se pridružilo borbi protiv raka grlića materice: Počela vakcinacija protiv HPV-a

Uvođenjem programa vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) 2022. godine, Bosna i Hercegovina je učinila važan korak u suzbijanju raka grlića maternice.

Ovaj karcinom, uzrokovan uglavnom HPV infekcijom, odnosi život jedne žene u BiH svaka tri dana, a prema službenim podacima, godišnje se kod oko 450 žena dijagnosticira rak grlića maternice.

Vakcinacija protiv HPV-a predstavlja ključnu strategiju prevencije ovog oboljenja, te se preporučuje kao vitalan element zaštite ženskog zdravlja.

U Domu zdravlja u Visokom ovih je dana započela vakcinacija djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV), doznajemo od ravnatelja te zdravstvene ustanove dr Zlatka Handžića.

Kako je za federalna.ba pojasnio dr Handžić, riječ je o važnoj preventivnoj mjeri koja štiti djevojke od karcinoma grlića materice uzrokovanog HPV-om.

“Virus HPV najčešće se prenosi spolnim odnosom te može uzrokovati promjene na površini grlića materice koje mogu dovesti i do raka. Stoga je važno zaštititi djevojke prije nego što stupe u spolne odnose”, istaknuo je ravnatelj.

Vakcinacija će se provoditi vakcinom Gardasil koja štiti od dva najopasnija tipa HPV-a, 16 i 18, odgovornih za preko 70% slučajeva raka grlića materice. Ciljana skupina su djevojke u dobi od 12 do 15 godina, a vakcinacija će se obavljati u ambulantama obiteljske medicine u Domu zdravlja Visoko.

Kako navodi dr Handžić, ovakva vakcinacija već godinama uspješno se provodi u zemljama EU te je zahvaljujući tome pojava raka grlića materice danas znatno smanjena.

Prijave za vakcinaciju su moguće tokom cijele godine u visočkom Domu zdravlja.

Ravnatelj Doma zdravlja Visoko, dr Zlatko Handžić, pozvao je sve roditelje da iskoriste ovu priliku i zaštite svoje kćerke od ove opake bolesti.

Naim K. // federalna.ba

 
Grad Visoko vakcinacija HPV vakcina Dom zdravlja Visoko
ospice epidemija Kanton Sarajevo vakcinacija
0 04.04.2024 10:05
morbili vakcinacija epidemija
0 14.02.2024 09:30
morbili vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje
0 28.01.2024 08:20
Enis Hasanović Belma Kapo vakcinacija imunizacija
0 27.01.2024 13:37