Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike
(Izvor: Fena/TZKS)

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Više od 20.000 turističkih noćenja ostvareno je u Kantonu Sarajevo za vrijeme novogodišnjih praznika u kojem je iako nije bilo javnog dočeka na otvorenom, boravio veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i iz više od 70 zemalja svijeta, saopćila je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS).

Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima bili su iz susjedne Hrvatske, potom slijede druge zemlje regije: Srbija, Crna Gora, Slovenija, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Turska, Austrija, Makedonija, Švedska, Mađarska, Saudijska Arabija itd.

Zanimljivo je da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine izabrao upravo Sarajevo za svoju novogodišnju destinaciju, što je najbolji pokazatelj jačanja domaćeg turizma.

Više od 95 posto noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, a direktne benefite od turista imali su i ugostitelji, trgovci, turistički radnici i sve povezane djelatnosti koje generišu prihode od turizma.

Pored raznovrsne ponude muzičkih i zabavnih sadržaja koje su osigurali brojni ugostiteljski objekti, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i OC Bjelašnica ove godine su turistima i lokalnom stanovništvu ponudili nešto sasvim novo – doček Nove godine na skijama.

Pune ulice grada i zadovoljstvo turista dobar su pokazatelj da se turistički sektor oporavlja, a u 2022. godini nastavljamo s aktivnostima na razvoju i unapređenju turističke ponude i promociji Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije, navode iz TZKS.

federalna.ba/Fena

turizam Sarajevo Kanton Sarajevo BiH Nova godina
Zoran Milanović specijalne postrojbe BiH
0 20.05.2022 12:44
Igor Kalabuhov Rusija BiH diplomatija
0 19.05.2022 21:58
kultura Mostar BiH Bosanskohercegovački lingvistički atlas I: Fonetika
0 19.05.2022 21:47
BiH Srebrenica Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica genocid
0 19.05.2022 20:40