Više od 2.000 policajaca razmješteno u Jerusalemu povodom marša jevrejskih nacionalista
(Izvor: Ilustracija/Arhiv)

Više od 2.000 policajaca razmješteno u Jerusalemu povodom marša jevrejskih nacionalista

Više od 2.000 policajaca razmješteno je danas u Jerusalemu povodom marša jevrejskih nacionalista, koji planiraju da prođu kroz muslimanski kvart do jevrejskog kvarta i Zida plača u Starom gradu.

Bezbjednost je pojačana u nastojanju da kontroverzni marš prođe bez nasilja u vrijeme pojačane napetosti i nepunu nedjelju dana od stupanja na snagu prekida vatre u petodnevnom sukobu između izraelske vojske i Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Policija je odlučila da hiljade učesnika marša idu tradicionalnom maršrutom kroz kapiju Damask u Starom gradu uprkos pojačanju izraelsko-palestinskog nasilja u protekloj godini.

Rano jutros su stotine Jevreja krenule na Brdo hrama u Jerusalemu, sveto i za Jevreje i za muslimane, koji ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Sharif).

Palestinci posjete Jevreja tom svetom mjestu, na kome se nalazi džamija Al-Aqsa, treća po značaju u islamu, smatraju provokativnim.

Danas je među posjetiocima Brda hrama, nazvanog tako jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi, najmanje jedan član desničarske Vlade Izraela.

Izraelski zvaničnici marš nazivaju svečanom paradom iako učesnici skandiraju protiv Arapa. Prije dvije godine tokom marša je izbilo nasilje koje je preraslo u 11-dnevni rat između Izraela i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze.

Islamski Hamas, vladajući u Gazi,  ove je godine pozvao Palestince da se suprotstave maršu.

Visoki zvaničnik jerusalimske policije Joram Segal rekao je novinarima da su vlasti odlučne da spriječe nasilje, te da će policajci postupiti oštro prema svakom ko pokuša da remeti red i mir.

On je naveo da je ranije nerede izazivala manjina učesnika i da se sada neće tolerisati huškanje ili nasilje koje bi moglo da ugrozi učesnike i ljude koji žive u blizini.

Segal je rekao da se sarađuje sa liderima jevrejskih i palestinskih zajednica kako bi marš protekao mirno, te da su preventivno uhapšeni ljudi za koje se vjeruje da su planirali da izazovu nasilje.

Maršom se obilježava Dan Jerusalema koji slavi izraelsko osvajanje istočnog Jerusalimu u ratu 1967. godine.

Izrael smatra cijeli Jerusalim svojim vječnim glavnim gradom, ali aneksija istočnog dijela, u kojem su najvažnija sveta mjesta, nije međunarodno priznata.

Palestinci polažu pravo na istočni Jerusalem i planiraju da to bude glavni grad njihove buduće države.

Svake godine hiljade jevrejskih nacionalista učestvuje u maršu, mašući plavo bijelim izraelskim zastavama i pjevajući.

Ove godine se marš održava u vrijeme najžešćih sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u posljednje dvije decenije.

Osim toga prošle sedmice je izbio sukob između Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze, prijeteći da preraste u novi rat.

Hamas nije učestvovao u tom sukobu, ali ako neredi izbiju u Jerusalimu mogao bi se umiješati.

Zvaničnik Hamasa Mushir al-Masri izjavio je da je "otpor spreman da štiti džamiju Al-Aqsu i spriječi judaizaciju Jerusalema".

federalna.ba/Beta

 

Jerusalem Palestinci Al Aqsa