Vinicius: Španska liga pripada rasistima
(Izvor: Ilustracija/Sportstar)

Vinicius: Španska liga pripada rasistima

Fudbaler Real Madrida Vini Jr. rekao je da španska liga "pripada rasistima", nakon što su ga navijači ponovo vrijeđali na rasnoj osnovi. Real je sinoć na gostujućem terenu izgubio od Valencia 0:1, a Vini je isključen u sedmoj minuti nadoknade zbog sukoba sa napadačem Valencie Hugom Durom.

Tokom utakmice 22-godišnji Brazilac pokušao je da ukaže sudiji na navijača Valencie koji ga je vrijeđao, pa je utakmica bila na kratko prekinuta.

"Šampionat koji je nekada pripadao Ronaldinho, Ronaldu, Cristianu i Mesiju sada pripada rasistima. To nije prvi put, ni drugi, ni treći put. Rasizam je normalan u La Ligi. Ovo takmičenje misli da je to normalno, kao i Fudbalski savez i protivnici ga ohrabruju", naveo je Vini na Instagramu.

Otkako je došao u španski fudbal 2018. godine, Vinija su navijači u više navrata vrijeđali na rasnoj osnovi.

Španska liga podnijela je krivične prijave protiv nekolicine navijača Valladolida za zločin iz mržnje, nakon rasističkih parola upućenih Viniju.

Liga je nadležnima podnijela više žalbi povodom rasističkih uvreda, a rukovodstvo takmičenja je nedavno pojačalo video nadzor na utakmicama Reala.

"Prelijepa nacija, koja mi je pružila dobrodošlicu i koju volim, ali koja je pristala da pošalje svijetu sliku rasističke zemlje. Žao mi je Španaca koji se ne slažu, ali danas, u Brazilu, Španija je poznata kao zemlja rasista. I nažalost, za sve što se događa svake nedjelje, nemam odbranu. Ali ja sam jak i protiv rasista ću da idem do kraja. Čak i daleko odavde", dodao je Vini.

Španska liga je navela u saopštenju da se godinama bori protiv takve vrste ponašanja i da promoviše pozitivne vrijednosti sporta, ne samo na terenu i van njega, prenio je BBC.

Trener Reala Carlo Ancelotti rekao je da je cijeli stadion uzvikivao uvrede i da je to neprihvatljivo.

"Ne želim da pričam o fudbalu, nema smisla. Rekao sam sudiji da je trebalo da prekine utakmicu. La Liga ima problem. Po meni je Vini najvažniji igrač na svijetu. La Liga ima problem, ove epizode rasizma moraju da zaustave utakmice. Isto bih rekao i da smo vodili sa 3:0, nema drugog načina", rekao je Ancelotti.

federalna.ba/Beta

Vini Jr. Real Madrid
Real Madrid Carlo Ancelotti
0 10.06.2024 13:24
Kylian Mbappe Real Madrid
0 04.06.2024 22:04
Real Madrid Kylian Mbappe
0 03.06.2024 20:00
Real Madrid Florentino Perez Luka Modrić
0 02.06.2024 09:57
Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvaka
0 01.06.2024 23:23
Real Madrid Liga prvaka Liga šampiona
0 31.05.2024 20:16