Vijeće sigurnosti UN-a danas glasa o pozivu za prekid vatre u Gazi
(Izvor: AA)

Vijeće sigurnosti UN-a danas glasa o pozivu za prekid vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u ponedjeljak o novoj rezoluciji koja poziva na "hitan i održiv prekid neprijateljstava" u Gazi, dok Washington pokazuje rastuće nestrpljenje prema ključnom savezniku Izraelu.

Agencija France-Presse izvještava da glasanje dolazi nekoliko dana nakon što su SAD blokirale prethodnu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi pozivala na "humanitarni prekid vatre" na pogođenoj palestinskoj teritoriji. Ali u generalnoj skupštini su članice UN-a velikom većinom glasale za prekid vatre.

Predstojeću rezoluciju Vijeća sigurnosti predstavile su arapske zemlje koje su se udaljile od glasanja u Generalnoj skupštini prošlog utorka, podržane tako širokom međunarodnom podrškom, iako je sudbina najnovijeg teksta i dalje neizvjesna.

Novi nacrt, koji su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati, poziva na "hitan i održiv prekid neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup u Pojasu Gaze".

Također potvrđuje podršku rješenju o dvije države u regionu i "naglašava važnost ujedinjenja pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima". U potezu koji su kritizirali Izrael i SAD, u nacrtu se izričito ne navodi ime Hamasa, iako se poziva na "trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca" i osuđuju "svi neselektivni napadi na civile".

Vijeće sigurnosti se suočilo s oštrim međunarodnim kritikama jer je od početka rata donijelo samo jednu rezoluciju o Gazi, u kojoj je 15-člano tijelo pozvalo na "humanitarne pauze", nakon što je odbačeno pet drugih rezolucija, uključujući dvije zbog američkog veta.

Prema diplomatskim izvorima, pregovori o novom tekstu nastavljeni su u nedjelju u nastojanju da se izbjegne još jedan ćorsokak, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da Izraelu prijeti gubitak međunarodne podrške zbog svog "neselektivnog" bombardiranja Gaze.

federalna.ba/The Guardian

Vijeće sigurnosti UN rezolucija prekid vatre
Kosovo Vijeće sigurnosti UN
0 22.04.2024 11:48
Palestina SAD Vijeće sigurnosti UN
0 19.04.2024 10:49
Sjeverna Makedonija rezolucija Srebrenica
0 15.04.2024 16:40
Srbija Srebrenica genocid Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 14.04.2024 18:11
Vijeće sigurnosti UN
0 14.04.2024 12:28