videoprilog Ivane Mišković (Dnevnik 1)

(VIDEO) Nakon potresa, u Banovini se otvorile rupe u zemlji

Nakon snažnog potresa u Banovini, neke stanovnike je zatekao i čudan prizor u dvorištu. Počele su se pojavljivati velike rupe u zemlji, za sada ih je oko tridesetak, a jedna od njih se neprestano širi te ulijeva strah vlasniku zemljišta, ali i susjedima.

Rupa se pojavila odjednom, niotkuda, a  svakim se danom do sada sve više širi, vlasnik zemljišta se nada da neće izazvati veće probleme.

„Sad je kažu oko 26 metara u promjeru, ona je  propala odjedanput. Nije to bila mala rupa, nego ona je odma propala i onda sam ja došao oko jedno 3-4 sata, supruga mi je rekla gore se nešto dešava, ja nisam vjerovao“, kaže Nikola Borojević, vlasnik zemljišta iz Mečečana.

Geoznanstvenici obrazložili su ovu pojavu kroz specifičnost tla, jer je upravo na tom području vrlo porazna vapnenačka stijena ispod sloja tla.

„Susjedi su došli gledati i čude se. Ja se nisam baš nekako ustrašio, al kad sam to vidio onda sam se bojao, zamislio se za ovaj kraj cijeli.“, Nikola Borojević, vlasnik zemljišta iz Mečečana. 

Rupe su se pojavile na području Mečenčana, Borovjevića i Donjih Kukuruzara te stanovnici navode da im je tu najpotrebnija donacija pitke vode.

"Ono što nam je problem trenutno je izvor koji je zamućen, koji se nalazi u selu Mečenčani, koji je blizu tih rupa koje trenutno propadaju, koje se otvaraju", kaže Stjepan Čivić, glavni koordinator civilne zaštite donji Kukuzari. 

Stanje nije nimalo lako, no stanovnici se ipak nadaju boljem sutra te što bržoj sanaciji štete.

federalna.ba

potres banovini banovina rupe
Japan potres
0 02.10.2022 09:25
potres zemljotres Indonezija Sumatra
0 01.10.2022 08:44
potres zemljotres Hrvatska Glina
0 01.10.2022 08:39
Meksiko potres
0 20.09.2022 08:15