Verstappen ne krivi glavnog dizajnera Neweya što je napustio Red Bull
(Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Verstappen ne krivi glavnog dizajnera Neweya što je napustio Red Bull

Vozač Red Bulla Max Verstappen rekao je danas da ne krivi glavnog šefa dizajna Adriana Neweya što napušta ekipu, pošto je važno sebe staviti na prvo mjesto "među ajkulama" u Formuli 1. Red Bull je u srijedu saopštio da će Newey poslije 19 godina napustiti ekipu, a svjetski mediji spekulišu da bi mogao da pređe u Ferrari od aprila 2025.

"Volio bih, naravno, da Adrian ostane. Ali, a to sam mu i rekao, mora da uradi ono što misli da je za njega najbolje, pošto je Formula 1 pomalo mjesto sa ajkulama. Mislim da je veoma važno misliti na sebe, napraviti prave odluke za sebe i porodicu. Ne krivim ga. Ako neko želi da ode, neka ide i teži drugim ciljevima ili stvarima u životu, to je sasvim u redu", rekao je Verstappen za Sky.

Newey napušta Red Bull nakon što su zahladnili odnosi sa direktorom ekipe Christianom Hornerom, uz očigledne razlike koje su se razvile u vezi njegovog statusa i značaja u tehničkom timu Red Bulla.

Atmosfera u ekipi aktulenog šampiona konstruktora nije na najboljem nivou, poslije istrage protiv Hornera o neprikladnom ponašanju prema koleginici. Optužbe, koje je on odbacivao od prvog dana, su odbačene 28. februara, na šta je uložena žalba.

Poslije tih optužbi je Jos Verstappen, otac trostrukog svjetskog šampiona, zatražio od Hornera da napusti ekipu.

Holandski vozač upitan je o uticaju tih događaja na ekipu.

"Prije nekoliko godina sve ove stvari bi bile pomalo neočekivane, ali mislim da je veoma važno da ostanemo mirni i koncentrisani na naš posao, da znate sa kime radite i osećate se komotno. Mi moramo da imamo najbrži bolid. To sam oduvijek tražio i to sam konačno dobio u ovih nekoliko godina. Imamo vrlo jak tehnički tim koji je već dugo dio ekipe. U suštini, sve ide kako je išlo do sada", rekao je on.

Govoreći o Neweyju, Verstappen je rekao da je on izuzetno vrlo važan za ekipu sa kojom je osvojio sedam titula otkako je došao 2006. godine, ali da se tokom godina njegova uloga promijenila.

"Njegov odlazak spolja izgleda vrlo dramatično, ali kada zaista znaš šta se dešava u ekipi, ne čini se toliko dramatično", naveo je on.

Šampionat u Formuli 1 nastavlja se trkačkim vikendom u Miamiju, a trka je na programu u nedelju od 22 sata.

federalna.ba/Beta

Max Verstappen
Max Verstappen Formula 1
0 09.06.2024 22:16
Formula 1 Max Verstappen
0 19.05.2024 17:19
Max Verstappen Formula 1
0 06.04.2024 11:06
Toto Wolff Mercedes Formula 1 Max Verstappen
0 22.03.2024 10:43
Max Verstappen Red Bull
0 21.03.2024 12:29