Veljoviću sedam godina zatvora za silovanje u Foči i obaveza isplaćivanja naknade oštećenoj
(Izvor: Arhiv)

Veljoviću sedam godina zatvora za silovanje u Foči i obaveza isplaćivanja naknade oštećenoj

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Radovana Veljovića krivim da je, u okviru širokog i sistematskog napada, počinio silovanje u maju 1992. godine na području Foče i osudio ga na sedam godina zatvora.

Vijeće je djelimično uvažilo zahtjev oštećene za naknadu za pretrpljenu duševnu bol i odredilo Veljoviću da joj isplati 32.000 maraka nakon pravosnažnosti presude.

Veljović je proglašen krivim da je, sredinom maja 1992., silovao oštećenu A-1 u selu Điđevo, nakon što je izvedena iz jedne kuće. On je, kako je Vijeće utvrdilo, naredio oštećenoj da pođe s njim u drugu kuću, gdje ju je silovao držeći joj ruku na grlu, potom joj zaprijetio da će je ubiti ako bude pričala šta se dogodilo.

- Oštećena je vjerodostojno i uvjerljivo opisala pojedinosti traumatičnog događaja -  kazao je predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić, dodajući da su njen iskaz potkrijepile još četiri svjedokinje.

On je kazao kako Vijeće smatra da nepodudarnosti u iskazima svjedoka, na koje je ukazivala Odbrana, nisu od odlučujućeg značaja.

Maksumić je podsjetio na svjedočenja o napadu na selo Điđevo, u kojem su ubijeni suprug i svekar oštećene, te da je ona sa sinom i svekrvom boravila kod komšija. Sudija je napomenuo da su svjedoci kazali kako su prilikom napada vidjeli Veljovića da odvodi jednog mještanina, te učestvuje u sahrani stradalih.

Vijeće je zaključilo da je Veljović kao pripadnik Vojske Republike Srpske znao za širok i sistematski napad na području Foče u kojem je bošnjačko stanovništvo zatvarano, ubijano, silovano, premlaćivano, a njihova imovina pljačkana.

- Optuženi je u relevantno vrijeme bio dio vojnih struktura koje su vršile napad - kazao je Maksumić.

Veljović je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, a prilikom odmjeravanja kazne Vijeće je cijenilo stepen povreda na slobodu, dostojanstvo i fizički integritet odnosno traumu i umanjenu životnu sposobnost oštećene izazvanu radnjama optuženog. Od olakšavajućih okolnosti u obzir je uzeto da Veljović nije ranije osuđivan, da se korektno držao tokom suđenja, te da je porodičan čovjek i starije životne dobi.

Optuženom su produžene mjere zabrane napuštanja BiH. Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba - javlja Detektor.ba.

 

Federalna.ba/Fena

Sud BiH
Branko Perić Afera Respiratori Sud BiH
0 29.11.2022 17:03
Sud BiH Zijad Mutap i ostali Dženan Memić
0 24.11.2022 09:23
Zijad Mutap Hasan Dupovac Josip Barić Muamer Ožegović Sud BiH Alisa Mutap Ramić
0 17.11.2022 16:54
Sud BiH Međunarodna potjernica Miodrag Mitrašinović
0 27.10.2022 13:45