videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Velikokladuška škola zabranila mobitele, roditelji podržali odluku

U proteklih nekoliko mjeseci region, ali i Bosnu i Hercegovinu zadesili su nemili događaji u vidu virtuelnog nasilja u školama. Sve je to alarmiralo roditelje, širu javnost, ali i lokalne vlasti da donesu niz odluka s ciljem zaštite djece. Takav primjer bilježimo i u Velikoj Kladuši, gdje je menadžemnt Osnovne škole „25. novembar“ donio odluku o zabrani donošenja i korištenja mobitela u školama.

U novu školsku godinu učenici osnovne škole „25. novembar“ u Velikoj Kladuši krenuli su uz novo pravilo menadžmenta škole: nastava će biti održavana bez korištenja mobitela, odgovaranja na pozive i iščekivanja poruka. Prema riječima direktorice škole Veldine Alibegić, donošenje ovakve odluke nije bilo predmet rasprave jer su primijetili da njihovi učenici sve više zanemaruju  nastavu te postaju asocijalni.

„Zabrinjavajuća je bila ta socijalizacija učenika, gdje smo primijetili na velikim odmorima da se oni, jednostavno, više ni ne druže. Ako su u nekoj skupini, onda su svi su tu, ali tu su i telefoni i oni tako komuniciraju skupa“, navodi Alibegić.

U ovoj školi u proteklom periodu zabilježena je i zloupotreba mobitela, pa su došli do zaključka da se učenici uglavnom fokusiraju na negativne strane korištenja tehnologija.

„Učenici se manje fokusiraju na nastavni proces, izostaje socijalizacija, dolazi do cyber nasilja, a tu je i nedopušteno fotografiranje i snimanje nastavnika, drugih uposlenika i drugih učenika u školi“, ističe pedagogica Alma Karajić.

Nova situacija je učenicima neobična, no više je onih kojima se ova ideja sviđa.

„Pretpostavljam da će se veoma poboljšati komunikacija u školi, učenici će se više fokusirati na učenje i na druženje“, smatra učenica devetog razreda Amela Pehlić.

„Imaju fiksni telefoni u školi, tako da ako bude neki problem, da učenik treba zvati nekoga, nastavnici, pedagozi i direktorica će sve to riješiti“, dodaje učenica devetog razreda Mona Hašić.

Podijeljene stavove imaju i roditelji. No, većina ih je ovoj ideji dala podršku, a upravo njihova podrška, prema riječima direktorice, je najpotrebnija. Uprkos tome, oni koji su donijeli ovu odluku, jasnog su stava – pitanje je vremena kada će se pokazati da je ona bila ispravna.

federalna.ba

mobilni telefon Mobiteli Velika Kladuša
BiH Velika Kladuša Granična policija BiH granična policija
0 17.11.2023 14:20
Velika Kladuša Šestanovac
0 22.10.2023 18:35
krijumčarenje ljudima GPBiH hapšenja Velika Kladuša
0 19.10.2023 13:13
Velika Britanija škole Zabrana Mobiteli
0 02.10.2023 11:23
Velika Kladuša Unsko-sanski kanton
0 01.10.2023 19:10
vršnjačko nasilje ombudsmeni psiholozi Mobiteli škole
0 08.09.2023 10:04