Veliki šumski požari i dalje bjesne u Portugalu i Španiji
(Izvor: EPA-EFE/BIEL ALINO)

Veliki šumski požari i dalje bjesne u Portugalu i Španiji

Vatrogasci su se u utorak nastavili boriti sa šumskim požarima, naročito u španskoj regiji Alicante i na najvišem planinskom lancu Portugala, dok meteorološki uslovi komplikuju stavljanje pod kontrolu dva ogromna šumska požara.

Od izbijanja, prije deset dana, u požaru na planinskom lancu Serra da Estrela u Portugalu povrijeđene su 22 osobe, među kojima tri teže.

Oko 1.000 vatrogasaca pokušava obuzdati vatru koja se u ponedjeljak rasplamsala, zbog čega su desetine stanovnika evakuisane.

Prema privremenim procjenama izgorjela je površina od 14.000 hektara.

Šef portugalske Nacionalne službe za civilnu zaštitu Andre Fernandes rekao je da jaki vjetrovi i suša otežavaju stavljanje požara pod kontrolu.

"Današnji dan će biti vrlo komplikovan i biće potrebno puno rada da bi se osiguralo da se požar ne proširi", rekao je Fernandes.

Situacija je slična u španskoj pokrajini Alicante u provinciji Valencia, gdje je šumski požar od subote naveče progutao oko 10.000 hektara. Evakuisano je oko 1.600 stanovnika zbog najvećeg šumskog požara u Valenciji u posljednjoj deceniji.

Španjolski vatrogasci nastavili su se boriti sa drugim požarima u Galiciji i pokrajini Castellon u provinciji Valencia, gdje je oko 400 ljudi evakuisano u utorak.

Prema najnovijim podacima Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, sezona šumskih požara u Evropskoj uniji ovog ljeta mogla bi biti rekordna.

Ekstremno vrući i suvi uslovi ovog ljeta doprinijeli su požarima u kojima je izgorjelo 659.541 hektar ili područje duplo veće od Luksemburga.

Ove godine, do sada su najteže pogođene zemlje EU-a Španija, Rumunija i Portugal.

federalna.ba/AA

Španija Portugal požar