Veliki poraz Erdoana i AKP na lokalnim izborima u Turskoj

Prilog Miranda Fejzagić

 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) priznao je poraz na nedjeljnim lokalnim izborima. Građani Turske kaznili su Erdoana i njegovu stranku, čime se ugasila nada turskog predsjednika da će vratiti opštine u Istanbulu i Ankari koje je opozicija osvojila 2019. godine. Glavna turska opoziciona stranka zadržala je kontrolu nad ključnim gradovima i ostvarila ogroman napredak.

 

Turska opoziciona Republikanska narodna partija osvojila je 37,32 posto glasova na lokalnim izborima u Turskoj, dok je vladajuća Partija pravde i razvoja predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana osvojila 35,78 posto glasova. Premda je riječ o još nezvaničnim rezultatima na osnovu 90 posto prebrojanih glasova, gradonačelnici Ankare i Istanbula, Mansur Javaš (Mansur Yavaş) i Ekrem Imamolu (Ekrem İmamoğlu), proglasili su pobjedu. Glavno bojno polje za 70-godišnjeg turskog predsjednika bio je Istanbul, grad od 16 miliona ljudi u kojem je rođen i odrastao i gdje je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik 1994. godine. Imamolu je uputio jaku poruku Erdoanu:

„Istanbul nam je dao istorijsku poruku. Uputstva koja je Istanbul dao vladinim zvaničnicima su sljedeća: biti u službi Istanbula, poštovati izabrane. Jedna osoba ne može vladati. Vladari primaju instrukcije od nacije. Završena je vladavina jedne osobe.“

 

Pojedini izvještaji pokazuju da Revolucionarna narodna partija vodi i u drugim velikim gradovima, poput Izmira, Burse, Antalije i Adane. Predsjednik Erdoan izjavio je da su izbori završeni na način dostojan turske demokratije, koja je još jednom dokazala svoju zrelost. Iako nije zadovoljan rezultatom, najavio je da će njegova stranka preispitati svoje propuste:

„Ako Bog da, mi ćemo se uspraviti, nećemo biti tvrdoglavi. 31. mart za nas nije kraj, to je zapravo prekretnica. Ispoštovat ćemo odluku našeg naroda, nećemo se sukobiti sa nacijom, raditi protiv nacionalne volje, niti preispitivati njen izbor. Tako smo radili i do sada.“

 

Podsjetimo, u Turskoj su juče održani lokalni izbori, na kojima su građani birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike opština te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca. Učestvovali su kandidati iz 34 političke stranke, a glasalo se na više od 206.000 biračkih mjesta širom zemlje.