Veliki konvoj kamiona početkom februara na granici sa Meksikom
(Izvor: Eagle Pasa)

Veliki konvoj kamiona početkom februara na granici sa Meksikom

Veliki konvoj kamiona krenuće početkom narednog mjeseca ka južnoj granici Amerike sa Meksikom u organizaciji pokreta "Vratimo našu granicu", koji  zahtijeva od administracije američkog predsjednika Josepha Bidena da reaguje i ispravi propuste koji su doveli do velikog priliva ilegalnih imigranata.

"Sugrađani i sunarodnici, pozivamo vas u ime slobode, patriotizma i svega što vam je drago u Americi da dođete i pomognete. Ukoliko ovaj poziv bude zanemaren, odlučni smo da držimo blokadu koliko bude potrebno i da djelujemo kao vojnici koji nikad ne zaboravljaju svoju i čast svoje zemlje", napisao je jedan od lidera pokreta Pete Chambers na stranici "Vratimo našu granicu".

U saopštenju se navodi da će konvoj kamiona iz nekoliko američkih država krenuti 3. februara i da će prolaziti kroz gradove od Virginia Beacha u saveznoj državi Virdžinija do Eagle Passa a u Teksasu.

Tokom puta biće održani mitinzi u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu, prenosi AP.

Konvoj će biti organizovan nakon nekoliko sporova između države Teksas i Bidenove administracije o načinu rješavanja problema krize na granici.

Vrhovni sud je tokom sedmice stao na stranu Bidenove administracije i odobrio vanrednu mjeru kojim se omogućava agentima da nastave sa uklanjanjem bodljikave žice koju su postavili pripadnici bezbjednosnih snaga Teksasa na granici sa Meksikom.

Međutim, Pogranična služba Teksasa je saopštila da ne planira da ukloni žicu, osim u slučaju vanredne situacije.

Bidenova administracija je početkom mjeseca tužila državu Teksas zbog zakona kojim se omogućava državnim službenicima da deportuju ljude osumnjičene da su na ilegalan način prešli granicu.

Osim toga, administracija američkog predsjednika tužila je saveznu državu Teksas jer su granični službenici Teksasa postavili bove na rijeci Rio Grande.

federalna.ba/Srna

Teksas Meksiko granica