Velika Britanija prvi put u istoriji nije uvezla gorivo iz Rusije
(Izvor: Ilustracija)

Velika Britanija prvi put u istoriji nije uvezla gorivo iz Rusije

Velika Britanija u junu nije uvezla gorivo iz Rusije, ostvarivši to po prvi put u istoriji, saopštio je u srijedu Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Ukupan uvoz robe u Veliku Britaniju iz Rusije takođe je pao na 33 miliona funti (39 miliona dolara) u junu, što je najniži nivo od početka evidencije ONS-a 1997.

Velika Britanija, koja je među brojnim zemljama koje su sankcionisale Moskvu zbog rata u Ukrajini, obećala je da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.

Ranije u toku dana, britanski ministar odbrane James Heappey upozorio je da bi bilo "katastrofalno" ponovno uspostavljanje odnosa s Rusijom.

Kako je kazao, to bi uticalo na britansku sigurnost u roku od samo nekoliko godina.

"Svaka stvar koju sam vidio u posljednjih šest mjeseci govori mi da bi to bilo katastrofalno za sigurnost u euroatlantskom regionu. U roku od samo nekoliko godina, našli bismo se u situaciji u kojoj je osnažena Rusija izazivala izazove 100 puta gore od onoga što vidimo upravo sada. Zato što bi mogli tražiti da svoje ambicije prošire izvan Ukrajine i na teritoriju NATO-a, na Baltiku na primjer”, upozorio je britanski ministar odbrane.

federalna.ba/AA

Velika Britanija Rusija Gorivo