Velika Britanija pokreće kampanju za odvraćanje migranata od pokušaja ilegalnih dolazaka malim brodovima
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Velika Britanija pokreće kampanju za odvraćanje migranata od pokušaja ilegalnih dolazaka malim brodovima

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuo je u ponedjeljak novu reklamnu kampanju na društvenim mrežama s ciljem odvraćanja vijetnamskih državljana od pokušaja ilegalnog putovanja u Veliku Britaniju malim čamcima.

Do tog poteza došlo je u trenutku kada se vlada bavi sve većim brojem ilegalnih migranata koji nezakonito dolaze preko La Mancha, uz očigledno povećanje broja slučajeva koji uključuju vijetnamske državljane.

Kampanja obuhvata reklame na vijetnamskom jeziku, kao svjedočenja pojedinaca koje su iskorištavale krijumčarske bande.

Kampanjom se nastoje razbiti iluzije o boljem životu u Ujedinjenom Kraljevstvu za one koji dođu ilegalno, naglašavajući oštru realnost života bez pravnog statusa i pristupa javnim uslugama ili finansiranju.

Vlada navodi da je broj vijetnamskih migranata koji su krenuli na opasno putovanje veći za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, što ih čini jednom od 10 najbrojnijih nacionalnosti koje pokušavaju preći La Manche.

Ukupan broj ilegalnih dolazaka malih čamaca ove godine dostigao je 4.043, što predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uprkos presudi Vrhovnog suda kojom je vladina politika slanja azilanata u Ruandu proglašena nezakonitom, nastavlja se sa planovima za nastavak kontroverzne inicijative.

Nacrt zakona o Ruandi trenutno se raspravlja u parlamentu, a očekuje se da će nedavni amandmani doneseni u Domu lordova biti osporeni nakon uskršnje pauze.

federalna.ba/AA

Velika Britanija kampanja ilegalni migranti Vijetnamci
Velika Britanija zatvorenici zatvori
0 13.07.2024 09:38
migranti stradali Velika Britanija
0 12.07.2024 09:36
Velika Britanija ambasador Srebrenica
0 11.07.2024 14:33
Keir Starmer Velika Britanija NATO Washington
0 11.07.2024 08:20