Velika Britanija naoružavanjem Izraela krši međunarodno pravo
(Izvor: Mohammed Saber/EPA)

Velika Britanija naoružavanjem Izraela krši međunarodno pravo

Više od 600 britanskih pravnika, uključujući troje bivših sudija Vrhovnog suda, advokata, akademika i penzionisanih viših sudija, upozorilo je da Velika Britanija naoružavanjem Izraela krši međunarodno pravo, izvještavaju irski mediji u srijedu navečer, javlja "Irish Times".

U pismu upućenom britanskom premijeru Rishiju Sunaku pravnici skreću pažnju na zaključak Međunarodnog suda pravde (ICJ) prema kojem postoji uvjerljiv rizik da Izrael počini genocid u Gazi.

"Velika Britanija mora poduzeti hitne mjere kako bi se zakonitim sredstvima okončala djela koja dovode do ozbiljnog rizika od genocida", navodi se i dodaje.

“Neispunjavanje vlastitih obaveza prema konvenciji o genocidu da poduzme 'sve mjere za sprečavanje genocida koje su bile u njenoj moći' dovelo bi do odgovornosti države Ujedinjenog Kraljevstva u počinjenju međunarodnog nedjela, za koje se mora izvršiti puna reparacija.”

List "Irish Times" navodi da su pismo potpisale penzionisane sudije koje inače izbjegavaju javno komentarisati politički osjetljiva pitanja.

Potpisnici su bivši suci Vrhovnog suda Lord Sumption i Lord Wilson, bivše sudije Appelacionog suda Sir Stephen Sedley, Sir Alan Moses, Sir Anthony Hooper i Sir Richard Aikens, te bivši predsjednik advokatske komore Engleske i Walesa Matthias Kelly KC.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Najmanje 33.037 Palestinaca je od tada ubijeno, a 75.668 ranjeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Velika Britanija Izrael