Vedran Bosnić za FTV: Nedostajat će nam navijači, oni su naš šesti igrač
(Izvor: Arhiv)

Vedran Bosnić za FTV: Nedostajat će nam navijači, oni su naš šesti igrač

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, utakmicama protiv Bugarske i Latvije, koje će se igrati 27. i 29. novembra ove godine u hotelu Hills.

Pandemija koronavirusa je promijenila sve tokove u sportskim takmičenjima, pa tako i ovaj, budući da se očekivalo da će naši momci igrati utakmice pred punim dvoranama.

Selektor naše reprezentacije Vedran Bosnić u blic intervjuu za FTV govori o ovom kvalifikacionom ciklusu, razlozima za nedolazak pojednih igrača, ali i požrtvovanosti i borbenošću našeg tima, u borbi za ostvarivanje što boljeg rezultata.

Bliže nam se kvalifikacije, no izgleda da osim Muse i Nurkića nećete moći računati na još neke igrače?

- Nurkić i Musa su imali veliku želju da zaigraju u ovim prozorima, ali nažalost zabrana od strane NBA da igrači nastupaju za nacionalne timove u ovogodišnjem novembarskom i februarskom 2021. godine, kvalifikacijskom ciklusu, promijenila je planove.  Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane Košarkaškog saveza BiH).

Kako namjeravate nadoknaditi njihov izostanak?

- Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fizički spremni da napravimo dobar posao.

Izgleda da je koronavirus u potpunosti promijenio percepciju košarke, pored svega, i utakmice se igraju bez publike?

- Period koji je iza nas bio je veoma intenzivan i poprilično stresan s obzirom na sve što sa sobom donosi pandemija COVID-19. Mi smo planirali igrati domaće utakmice protiv Bugarske i Latvije pred punom dvoranom i velikom podrškom naših navijača. Moramo se prilagoditi situaciji i dati sve od sebe.

Šta navijači mogu očekivati od utakmica sa Bugarskom i Latvijom?

- Navijači sigurno mogu očekivati veliku požrtvovanost, borbenost što krasi naše momke i način igre koji treba biti baziran na dobroj odbrani i disciplini. Mnogo će nam faliti jer su oni uvijek naš šesti igrač na terenu.

federalna.ba/Dino Durmić

sport
0 04.12.2020 20:22
sport
0 04.12.2020 17:03
radio Federalni radio BiH
0 04.12.2020 16:37
BiH koronavirus
0 04.12.2020 11:19