Željka Mihaljević

Većini zdravstvenih ustanova u K10 blokirani računi

U Kantonu 10 epidemiološka situacija je više nego dobra. Gotovo mjesec dana nema niti jednog aktivnog slučaja oboljelog od covida 19, a i covid odjel u Kantonalnoj bolnici je bez pacijenata. No, nad zdravstvene ustanove nadvio se problem financijske naravi za čije rješenje trebaju pomoć osnivača.

Kanton 10 je korone free zona skoro mjesec dana, a i cijepljenje ide svojim tijekom.

Ravnateljica zavoda za javno zdravstvo K10 Diana Mamić navodi kako su dosad cijepili više od 8 tisuća ljudi prvom dozom, a drugom dozom nešto više od 4 tisuće.

Raduje i to što na cijepljenje dolazi sve više mladih.

„Mislim da je to jedini način da stanemo ovome u kraj. Pogotovo mi mladi mislim da možemo doprinijeti da se ovo sve završi“, poručuje Karla Križan, studentica medicine u Mostaru.

Međutim, nad ovu idilu i smanjeni pritisak na zdravstvene djelatnike jutros se nadvio crni oblak.

V.d. ravnatelja Doma zdravlja Livno Jandre Hrgić upozorava kako većina zdravstvenih ustanova u ovom kantonu od jutros ima blokirane račune: „Treba naglasiti da su to dugovi koji se vuku unazad 20 godina, najkritičnije je razdoblje od 2000. do 2008. godine“.

„Zdravstvene ustanove ih ne mogu riješiti bez potpore Vlade i drugih relevantnih institucija“, dodaje Mamić.

Resorni ministar pozdravlja napore Porezne uprave da uvede red u poslovanje poreznih obveznika bez izuzetaka, ali izražava i sumnju u dobre namjere.

„Želim obavijestiti javnost da su dugovi zdravstvenog sektora nastali kao posljedica nesavjesnog rada u dužem periodu. Selektivni odabir momenta blokade računa ukazuje na to da se žele spriječiti reformski procesi, a nikako poštivati zakon. Ja mislim da je ovo ruganje dželata žrtvi“, kazao je ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Momčilo Bajić (SDP).

Dodaje i to kako ih ni blokade računa neće spriječiti u nastavku reformi, te da nakon revizije poslovanja slijedi informatizacija zdravstvenog sustava.

federalna.ba

Kanton 10 blokirani računi