Večeras u Galeriji ULUPUBiH izložba “Plastična Dekonstrukcija”
(Izvor: ULUPUBiH)

Večeras u Galeriji ULUPUBiH izložba “Plastična Dekonstrukcija”

U okviru  projekta “Umjetnost u izlogu” večeras, 02.10.2023. godine sa početkom od 18 časova u Galeriji ULUPUBiH (na adresi Koševo 7 u Sarajevu) biće otvorena izložba mlade umjetnice Iman Della Luna Glušac “Plastična Dekonstrukcija”.

Izložba će za posjetioce biti otvorena svakim radnim danom i subotom do 08.10.2023. godine od 10 do 18 časova.

Radovi kojim će se predstaviti Iman Della Luna Glušac na izložbi "Plastična Dekonstrukcija: Ciklus 1", odražavaju njenu duboku predanost ekološkim pitanjima i strast prema modi. U ovom ciklusu Iman Della Luna istražuje mogućnosti koje pruža reciklirana plastika kao materijal, istovremeno izazivajući konvencionalne norme visoke mode.

Korzeti koje ćete imati priliku vidjeti su visokomodni komadi, ali s posebnom pričom. Napravljeni su od reciklirane plastike, materijala koji je postao sinonim za globalnu ekološku krizu. „Ova kolekcija je moj način slanja snažne poruke: Moda ne bi smjela biti na štetu našoj planetu, a trend brze mode nije održiv za nas ni za našu okolinu“ istiće Iman Della Luna.

Naziv izložbe, "Plastična Dekonstrukcija", ukazuje na proces koji stoji iza ovih kreacija. „Želim da Rušim tradicionalne granice i predrasude o materijalima, obliku i funkciji korzeta. Duboko je simbolično dekonstruirati ih..oslobađam se predrasuda, zatvorenosti i ograničenja.“

Kroz ovu izložbu, umjetnica nas poziva da razmislimo o tome kako modni svijet može doprinijeti očuvanju naše planete. Naša potrošačka kultura često je povezana s ekološkim problemima, ali možemo je promijeniti. Ove kreacije su primjer kako inovacija i kreativnost mogu transformirati nešto negativno u nešto pozitivno. Svi mi imamo ulogu u toj promjeni, i nadam se da će ova izložba potaknuti razmišljanje i inspirirati korake prema održivijoj budućnosti.

"Plastična Dekonstrukcija: Ciklus 1" je samo njen početak, a umjetnica planira nastaviti istraživati mogućnosti reciklirane plastike i dalje razvijati koncepte visoke mode koji čuvaju planetu.

Iman Della Luna Glušac je inovativna umjetnica iz Bosne i Hercegovine, poznata po kombiniranju aktivizma, ekološke svijesti i avangardne estetike, istražuje raznolike discipline poput stolarstva, tradicionalne povijesti umjetnosti i dizajna nakita. Kroz spoj tradicionalnih i minimalističkih dizajnerskih principa, te nekonvencionalnih, biorazgradivih materijala, njena djela odražavaju brigu o ekologiji i kulturi. Njeni projekti uključuju kompleksne instalacije koje izazivaju percepciju te nosivu umjetnost, spajajući granice fine umjetnosti i avangarde. Izlagala je diljem svijeta, od Milano Sedmice Nakita do Historijskog Muzeja Bosne i Hercegovine, izražavajući ekološku svijest, društvenu osjetljivost i politički komentar. Njene umjetničke priče svjedoče o snazi umjetnosti da potakne promjene i poveze se s publikom. Sa znanjem Oxford Creative Leaders Akademije njena budućnost obećava oblikovanje umjetničkog izraza i ekološkog aktivizma. 

federalna.ba/ULUPUBiH

izložba
izložba labirint Historijski muzej BiH
0 24.05.2024 10:04
Čitluk Saša Šantić izložba Irena Musa
0 24.05.2024 09:21
Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač
0 23.05.2024 17:56
Ćiril Ćiro Raić izložba Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
0 20.05.2024 21:50