(Izvor: Ilustracija)

Večeras premijera filma "Za nju vrijedi umrijeti" o liku i djelu Safeta Hadžića

Danas se navršava 30 godina od  akcije “Pretis” jedne od ključnih i prvih akcija za odbranu Sarajeva, u kojoj su poginuli  brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca - Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Tog 18. aprila 1992. godine oni su u herojskoj akciji u Vogošći, nastojali izvući materijalno-tehnička sredstva iz firme "Pretis", koja su bila prijeko potrebna za odbranu Sarajeva. 
 
Tim povodom danas će u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad premijerno biti prikazan dugometražni dokumentarno-igrani film “Za nju vrijedi umrijeti”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić. 
 
Film kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić.  
 
O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić - Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se i prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije zabilježeni samo nekoliko sati nakon akcije.  
 
Kroz privatni život Safeta Hadžića vodi nas njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Upoznajemo ga i kroz dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti života u filmu su prikazani kroz rekonstruktivne igrane scene. Safeta Hadžića igra perspektivni glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović. 
Inspiracija pri odabiru naslova filma “Za nju vrijedi umrijeti” bila je istoimena pjesma koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.  
 
Produkciju filma potpisuje PLATFORMA. Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom.  
Film su podržali Općine Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Trnovo, Hadžići, te JU Fond memorijala KS.  

federalna.ba

Za nju vrijedi umrijeti Safet Hadžić film trailer