(Izvor: Ilustracija)

Večeras premijera filma "Za nju vrijedi umrijeti" o liku i djelu Safeta Hadžića

Danas se navršava 30 godina od  akcije “Pretis” jedne od ključnih i prvih akcija za odbranu Sarajeva, u kojoj su poginuli  brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca - Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Tog 18. aprila 1992. godine oni su u herojskoj akciji u Vogošći, nastojali izvući materijalno-tehnička sredstva iz firme "Pretis", koja su bila prijeko potrebna za odbranu Sarajeva. 
 
Tim povodom danas će u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad premijerno biti prikazan dugometražni dokumentarno-igrani film “Za nju vrijedi umrijeti”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić. 
 
Film kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić.  
 
O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić - Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se i prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije zabilježeni samo nekoliko sati nakon akcije.  
 
Kroz privatni život Safeta Hadžića vodi nas njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Upoznajemo ga i kroz dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti života u filmu su prikazani kroz rekonstruktivne igrane scene. Safeta Hadžića igra perspektivni glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović. 
Inspiracija pri odabiru naslova filma “Za nju vrijedi umrijeti” bila je istoimena pjesma koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.  
 
Produkciju filma potpisuje PLATFORMA. Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom.  
Film su podržali Općine Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Trnovo, Hadžići, te JU Fond memorijala KS.  

federalna.ba

Za nju vrijedi umrijeti Safet Hadžić film trailer
Nacionalni park Una film snimanje
0 09.06.2022 19:21
Elvis Presley film rock'n'roll
0 27.05.2022 13:58
Nicolas Cage film
0 15.04.2022 13:50
film godfather kum Francis Ford Coppola
0 08.04.2022 15:22