Vasvija Vidović negirala krivicu za sprečavanje dokazivanja
(Izvor: Fena)

Vasvija Vidović negirala krivicu za sprečavanje dokazivanja

Sarajevska advokatica Vasvija Vidović izjasnila se da nije kriva po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je tereti za sprečavanje dokazivanja.

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

- Nisam kriva - kazala je Vidović.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nakon što ju je pozvao osumnjičeni Debevec, koji je tada uhapšen, kako bi ga svojstvu advokata zastupala u krivičnom postupku.

Kako se navodi u optužnici, nakon što je Vidović omogućeno da, bez prisustva policijskih službenika, nasamo komunicira s branjenikom, svjesna svojih protupravnih radnji – a s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefon osumnjičenog treba biti privremeno oduzet, po naredbi Suda BiH – omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu.

Debevec i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na “primanje dara za trgovinu uticajem”, te “lažno predstavljanje” i “kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova“. Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.

S obzirom na to da je Vidović negirala krivicu, u narednom periodu bi trebalo početi suđenje, javlja BIRN BiH.

federalna.ba/Fena

Vasvija Vidović izjašnjavanje o krivici
Vasvija Vidović Miloš Lučić
0 28.05.2024 08:25
Vasvija Vidović Potvrđena optužnica
0 25.04.2024 10:21
Vasvija Vidović optužnica
0 18.04.2024 14:40
Milanko Kajganić Vasvija Vidović
0 17.04.2024 19:56