videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Vaspitačice u javnim vrtićima u RS-u 17 godina čekaju na povećanje plata

Katastrofa je da još nismo dobili povećanje plaća, poručuju zaposlenici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje iz Banjaluke. Oni su ranije tražili i potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Ako se uskoro ne riješe njihovi problemi, najavljuju generalni štrajk 20. oktobra. Iz Gradske uprave poručuju da se ovdje radi o političkoj ucjeni.

Povećanje plata za 50 maraka za sve zaposlene, zaključivanje kolektivnog ugovora i izjednačavanje radničkih prava sa zaposlenima u Gradskoj upravi zahtjevi su radnika banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Poručuju da na ispunjenje obećanja čekaju mjesecima i da nemaju više strpljenja. Najavljuju generalni štrajk.

„Štrajk počinje u četvrtak, 20. oktobra, i trajaće od 6 do 14 h. Završiće se ispunjenjem postavljenih zahtjeva ili postizanjem sporazuma između pregovaračkih strana“, poručila je Snježana Markić Stojaković, predsjednica Sindikalne organizacije centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Podrška stiže i od rukovodstva ove ustanove, u kojoj plate nisu povećavane 17 godina. Prethodni pregovori, ističu, nisu urodili plodom i radnici su primorani na radikalne poteze.

„Nezadovoljstvo je kulminiralo i više se ne može čekati. Radnici ne žele da čekaju neke nove pregovore i dogovore. Žele odmah ono što im pripada i na šta imaju pravo“, istakla je Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Prvi čovjek Banjaluke gradonačelnik Draško Stanivuković ovakav potez smatra političkom ucjenom, na koju, poručuje, neće pristati. Umjesto toga, radnike i rukovodstvo poziva na razgovor.

„Preduzeti tako radikalne mjere i tražiti nešto štrajkom, to je takva politička ucjena na koju ne pristajem. Grad je uradio sve što je do nas. Sami smo rekli da ćemo svim javim ustanovama povećati plate za 50 maraka. To je za vrtić na godišnjem nivou pola miliona“, naglasio je Stanivuković.

Inače, prosječna plata u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je oko 1.000 maraka. Podsjećamo, radnici ove ustanove održali su 21. septembra jednočasovni štrajk upozorenja. Da li će doći do razgovora, i eventualno dogovora ili ćemo uposlenike vrtića gledati kako, umjesto sa djecom, stoje na ulici i traže svoja prava, saznat ćemo naredne sedmice za kada je zakazan novi štrajk.

federalna.ba

vrtići štrajk Banjaluka Banja Luka
Dizeldorf štrajk aerodrom
0 27.01.2023 11:53
benzinske pumpe Italija štrajk
0 25.01.2023 09:50
Zagreb štrajk radnici Čistoće
0 24.01.2023 09:11
Banja Luka RK Borac Nebojša Torbica
0 23.01.2023 21:52
Banja Luka Banjaluka Draško Stanivuković Vlado Đajić
0 21.01.2023 18:57
obdanište obdaništa vrtić vrtići predškolske ustanove
0 21.01.2023 10:25