videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Varoša, grad duhova

Još podjela na već podjelljenom Kipru. Ovoga puta ne na Tursku i Grčku stranu u tolikoj mjeri koliko u žive gradove i mrtve ili gradove duhova.

Ulice prazne. Kuće opljačkane. Zgrade urušene. Stanovnici otišli još nakon turske invazije Kipra 1974. Od tada sve je stalo. Varoša, poznat kao  predgrađe duhova, nalazi se  u južnom dijelu kiparskog grada Famagusta. Naime, turskom invazijom sve grčko stanovništvo iz grada je protjerano, njih 15 hiljada, i nikada se nije vratilo u grad. Početkom invazije grad je zauzela vojska, koja je rušila i pljačkala.  Nakon odlaska vojske pitanje pripadnosti Varoše između Turaka i Grka nije riješeno. Varoša je ničiji grad i nalazi se u blizini Zelene zone Kipra - zone podjele.

“Strahovita ljutnja je prisutna oko onoga što se ovdje desilo. Turska je počinila veliki zločin. Preuzeli su grad silom, opljačkali, ukrali imovinu i nasilno protjerali narod”, kaže Savvas Constantinides.

Danas, protjerani stanovnici traže svoju imovinu nazad, ali budući da imovinsko pitanje nije riješeno, ne mogu se vratiti u svoje kuće niti im prijeći prag. Sve što mogu je prošetati ulicama Varoše, koja je tek oktobra prošle godine otvorena ponovno za posjete.

“Naša je  dužnost da preuzmemo našu imovinu, ne damo je. Ne znam kako će se stvari odvijati, samo se nadam da će se pronaći način da se vratimo kao vlasnici, a ne kao podstanari ili turisti”, dodaje Constantinides.

Prije turske invazije Varoša je bila poznato turističko mjesto koje su posjećivale ličnosti poput kraljice Elizabete i Brigitte Bardot. Danas, ovo mjesto je, kako pojedini kažu, zona primirja, iako svi ne dijele to mišljenje.

“Varoša je otvorena kako bi se potkopali temelji mirovnih pregovora. To je turska vlada izmislila uz ovdašnji režim i mislim da je to urađeno kako bi se stavila tačka na pitanje Kipra, kako bi nas se pridobilo da živimo pod vlastima turskog Kipra, i kako bi se potakao razdor među grčkim stanovništvom grada Varoša”, tvrdi gradonačelnik Famaguste Simos Ioannou.

Grad duhova mogao je biti otvoren i ranije na osnovu UN-ovih rezolucija o Kipru (550 i 789) kako bi ovo mjesto postalo mjesto suživota grčkih i turskih Kiprana, ali to nije urađeno. Status kvo ili status zamrznutog konflikta najbolje je što Kipar trenunto ima, jer povlačenjem bilo kakvih drugih poteza narušavaju se prava onih drugih. Tako je i sa Varošom. Nažalost, tu najviše gube stanovnici Kipra koji su, izgleda, samo duhovi i za tursku i za grčku politiku.

federalna.ba

Varoša Kipar Svijet
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 08.08.2022 10:13
pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 01.08.2022 10:20
Svijet bogatstvo
0 26.07.2022 12:15
G20 hrana Svijet Janet Yellen
0 16.07.2022 20:41