Varhelyi: Potrebna nam je Srbija za stolom na samitu u Tirani
(Izvor: AA)

Varhelyi: Potrebna nam je Srbija za stolom na samitu u Tirani

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je danas u Beogradu da lideri Evropske unije naredne sedmice po prvi put dolaze na Zapadni Balkan da sa liderima iz regiona o njemu razgovaraju te da je potrebno da i Srbija bude za stolom na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić ranije su najavili da Srbija po prvi put neće učestvovati na samitu zbog mlake reakcije EU na odabir Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova, navodeći da takva odluka nije volja Srba sa Kosova.

"Proces proširenja je jedan od tri glavna prioriteta lidera. To je razlog zašto i imamo naredne sedmice Samit u Tirani gdje će naši lideri prvi put doći u region da razgovaraju. Potrebno je da se svi angažuju i potrebno nam je da Srbija bude za stolom", rekao je Varhelyi nakon sastanka sa Vučićem.

Dodao je da je jedino pravo dugoročno rješenje za mir, stabilnost i prosperitet - članstvo u EU.

Vučić i Brnabić jučer su oštro reagovali na izjavu portparola EU Petera Stana koji je pozvao obje strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u "ionako krhkoj bezbjednosnoj situaciji".

Na pitanje novinara zašto se sada poziva srpska strana u situaciji kada Priština povlači poteze koji nisu dogovoreni u dijalogu, Varhelyi je rekao da je to osnovno pravilo dijaloga.

"Kada ste u Briselu razumijete, a kada ste ovdje čini se da imamo problem sa prevodom. Da pojednostavim, ovo je osnovno pravilo dijaloga. Bez angažmana sa obje strane, dijalog ne može biti uspješan, ne treba to shvatati kao negativnu napomenu koju Srbija prima, to je opšte pravilo koje uvijek želimo da naglasimo jer smo vidjeli brojne unilateralne akcije ove godine i zato je ova rečenica važna, u tome nema kritike", rekao je on novinarima.

federalna.ba/Beta

Oliver Varhelji Aleksandar Vučić pregovori Kosovo
Ukrajina Ursula von der Leyen pregovori članstvo u EU
0 11.06.2024 12:01
Anthony Blinken Pojas Gaze pregovori
0 10.06.2024 09:42
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28