"EU narednih sedmica predstavlja novi način razmišljanja o proširenju"
(Izvor: EPA-EFE/MARCIAL GUILLEN)

"EU narednih sedmica predstavlja novi način razmišljanja o proširenju"

Evropska unija (EU) radi na razvoju mehanizama za ubrzanje procesa proširenja za zemlje kandidate, rekao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Izjava Varhelyija uslijedila je nakon neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova u španskoj Mursiji.

"Za nekoliko sedmica vidjet ćete nas kako predstavljamo novi način razmišljanja o proširenju i paketu koji će sada uključivati deset zemalja kandidata ili zemalja s evropskom perspektivom," rekao je Varhelyi.

"U tom izvještaju, ne samo da želimo da idemo naprijed, već želimo da obezbijedimo sredstva za ubrzanu integraciju", dodao je.

Istakao je da je proširenje i dalje "proces zasnovan na zaslugama", napominjući da da zemlje kandidati moraju ispuniti sve kriterije da bi postale članice EU-a.

Naglasio je da su tokom sastanka ministri razgovarali o tome kako bi mogli podržati zemlje kandidate da ubrzaju provođenje reformi i počeli tražiti načine na koje bi mogli ubrzati cijeli proces.

EU trenutno razvija mehanizme za ubrzanje pristupanja zemalja kandidata do 2030. godine, rekao je Varhelyi, dodajući da je pravo pitanje da li će zemlje kandidati biti spremne do tada.

Kako je pojasnio, njihov plan podrške zemljama kandidatima zasniva se na četiri stuba, koji uključuju razvoj podsticaja za jačanje socioekonomskih reformi, kreiranje mogućnosti za postepenu integraciju ovih zemalja u jedinstveno tržište, intenzivnije aktivnosti s ciljem reformi u oblasti vladavine prava i demokratije te obezbjeđivanje neophodnih alata za zatvaranje ekonomskog i socijalnog jaza prije samog pristupanja u EU.

federalna.ba/AA
Oliver Varhelji proširenje EU