videoprilog Gordane Ristović-Muslija i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Vareš dobio Prostorni plan, najvažniji razvojni dokument

Općina Vareš dobila je najvažniji razvojni dokument - Prostorni plan. Skupština ZDK dala je suglasnost na ovaj dokument nakon što je prethodno usuglašen sa kantonalnim prostorno planskim dokumentima.

U Varešu kažu da su decenijama čekali ovaj dokument, te da sada imaju preduvjete za ozbiljniji investicioni zamah.

S druge strane, ekolozi podsjećaju da je i u ovom dokumentu planirano da planina Zvijezda bude zaštićeno područje prirode te da je nužno, bez obzira na više no izražene ekonomske potrebe, dobro razmisli o prioritetima.

Na obroncima planine Zvijezda zahuktavaju se, nakon istražnih i radovi na pripremi eksploatacije rijetkih mineralnih sirovina, čiji su prateći elementi plemeniti metali. Rudarenje se vratilo u Vareš.

A na granici između Vareša i Ilijaša, u blizini Nišićke visoravni stranci će graditi veliko turističko naselje. 

„Radi se o oko 400 objekata većinom su to objekti namijenjeni za turizam. Pošto se radi o poljoprivrednom zemljištu, u ovoj fazi ide se u pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko da bi se mogla krenuti u izgradnju infrastrukture koja je preduslov da bi se moglo nastaviti sa gradnjom ovih objekata", pojašnjava Ermin Musa, pomoćnik načelnika općine Vareš. 

Za ove velike investicije bilo je nužno osigurati odgovarajuću prostorno plansku dokumentaciju, odnosno Prostorni plan Općine. Taj je posao završen nakon što je na prijedlog ovog dokumenta saglasnost dala i Skupština ZDK-a.

„Mogu reći da je to najkapitalniji projekat koji smo uradili i prošli smo težak put. Naravno, prostorni plan donijeti za sljedećih 20 godina nije lagano“, ističe načelnik općine Vareš Zdravko Marošević (HDZBiH).

„Ako budemo opet morali ići u izmjene radi investitora bilo gdje u ZDK-u, bilo koji prostorni plan, mi smo spremni jer nam je cilj da se razvija komplet ZDK i da nam investicije dolaze. Znamo da su Arapi kupili preko 400 duluma metara kvadratnih u Varešu, gdje planiraju da grade naselje, hotele, motele, a samim time dovodimo i nove ostale investitore koji će da nastave da ulažu u općinu Vareš“, kaže Arnel Isak, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZDK (NES). 

Nedostatak prostorno-planske dokumentacije jedan je od razloga što je posljednjih decenija Vareš zaostajao u razvoju, ističe općinski načelnik i dodaje:

„Možda je bolje jer nismo mnogo pokvarili, odnosno uzurpirali prostor s nepravilnom gradnjom, s promašenim projektima, posebno projektima koji se ne uklapaju u našu okolinu. Mi smo jasno postavili naše ciljeve. Na naših nepunih 400 kvadratnih kilometara gdje se šta može praviti, graditi, izdavati, dodavati. To Prostorni plan omogućuje i sad treba to iskoristiti“, navodi Marošević.

Iskoristiti, ali ne po svaku cijenu, poručuju eko-aktivisti, jer područje Vareša obiluje nevjerovatnim prirodnim ljepotama koje ne smiju biti kolateralna šteta ekonomskog razvoja ove općine. Podsjećaju:

„Studija za zaštitu planine Zvijezda je od 12. mjeseca 2017. godine u resornom Ministarstvu za prostorno uređenje saobraćaj komunikacije za zaštitu okoliša u ZDK-u, urađeno je stručno obrazloženje i to treba da ide na Skupštinu, međutim, još uvijek nije. Koliko ja znam u Prostorni plan je ušao taj obuhvat Zvijezde iz Studije“, ističe Boško Andrić, referent za projektna pitanja u općini Vareš.

A ujednačeni pristup ekonomskom razvoju i zaštiti prirode proklamirano je opredjeljenje vlasti u Bosni i Hercegovini čijoj praktičnoj primjeni baš i ne svjedočimo. Varešu je potrebno i jedno i drugo, pa je sada na ispitu, bar kad je ova sredina u pitanju, umijeće balansiranja.

federalna.ba

Vareš Prostorni plan ZDK
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39
ZDK obrazovanje pedagoški standardi
0 04.05.2024 19:06