Valijeva navela dva dozvoljena lijeka u obrascu za antidoping kontrolu
(Izvor: EPA)

Valijeva navela dva dozvoljena lijeka u obrascu za antidoping kontrolu

Dvije dozvoljene suspstance koje se koriste za poboljšanje rada srca navedene su na obrascu za antidoping kontrolu koji je popunjen za rusku klizačicu Kamilu Valijevu, prije nego što je otkriveno da je bila pozitivna na zabranjenu suspstancu trimetanzin.

Svjetska antidoping agtencija (WADA) je u slučaju ruske klizačice navela da pominjanje oblika L-karnitina i hipoksena, oba dozvoljena lijeka, podriva argument da je zabranjena suspstanca trimetanzin unijela slučajno u organizam.

Hipoksen, lijek za povećavanje dotoka kiseonika u srce, je supstanca koju je Američka antidoping agencija (USADA) bezuspješno pokušala da uvrsti na listu zabranjenih.

L-karnitin, još jedan pojačivač dotoka kiseonika, zabranjen je ako se unosi iznad određenih granica. Taj suplement bio je centralna tačka doping slučaja protiv atletskog trenera Alberta Salazara.

Kombinacija ta dva lijeka uz 2,1 nanograma trimetanzina, lijeka pronađenog prilikom testiranja Valijeve 25. decembra, "nagovještaj je da se nešto ozbiljnije dešava", rekao je izvršni direktor USADA Trevis Tajgart.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a nedugo poslije tog takmičenja i nekoliko sati prije dodjele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je privremenu suspeniziju 15-godišnjoj klizačici i njoj je dozvoljeno da ostane da se takmiči u Pekingu.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbjegne oštriju kaznu. Njeni treneri i saradnici su pod istragom.

Valijeva je prva poslije kratkog programa, a u četvrtak je na programu slobodan program, poslije kojeg će biti poznate osvajačice medalja.

Ona je veliki favorit za zlato, a u slučaju da osvoji medalju, neće biti organizovana dodjela odličja.

federalna.ba/Beta

Hipoksen Kamila Valijeva antidoping doping doping kontrola
Nijel Amos sport doping atletika
0 13.07.2022 13:46
Blessing Okagbare atletika doping
0 28.06.2022 11:40
Qieyang Shenjie Elena Lašmanova doping
0 23.03.2022 08:59
doping Olimpijske igre u Pekingu
0 18.02.2022 08:09
Kamila Valieva Olimpijske igre doping CAS
0 14.02.2022 08:14