Vakufska direkcija i Internacionalni univerzitet u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji
(Izvor: Fena/MINA)

Vakufska direkcija i Internacionalni univerzitet u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), u saradnji s Centrom za balkanske studije (BSC) koji djeluje pri tom univerzitetu, uspostavili su akademsko partnerstvo u cilju njegovanja akademskih vještina i promovisanja kulturnog naslijeđa.

Memorandum potpisan danas u Sarajevu služi kao sveobuhvatan okvir za provedbu zajedničkih aktivnosti i programa s ciljem promovisanja akademske, obrazovne i profesionalne saradnje između Vakufske direkcije i IUS-a posredstvom BSC-a.

Memorandum ocrtava niz ambicioznih ciljeva, naglašavajući zajedničku predanost unapređenju znanja i očuvanju kulturnog naslijeđa.

Primarni cilj je poticanje i uzdizanje područja nauke i prakse, a ova inicijativa nastoji formirati okruženje koje potiče intelektualni rast i inovacije. Bitna komponenta partnerstva je podizanje svijesti o značaju vakufa u Bosni i Hercegovini.

Taj napor ima za cilj rasvijetliti historijsku i kulturnu važnost ovih institucija, pri čemu potpisani memorandum pruža platformu za realizaciju domaćih i međunarodnih projekata. Očekuje se da će zajednički napori rezultirati inovativnim projektima koji će pridonijeti napretku zajednice i države.

Temelj saradnje je razmjena stručnih i naučnih iskustava i informacija, a uspostavljeno partnerstvo će omogućiti organizaciju različitih edukativnih događaja, uključujući konferencije, simpozije, kongrese, seminare, kurseve, ljetne škole i radionice. Te platforme će omogućiti smislene rasprave i razmjenu znanja među naučnicima, istraživačima i studentima.

Za postizanje tih ciljeva, potpisnici su se obavezali da će aktivno učestvovati u razvoju zajedničkih inicijativa, zajedničkih istraživanja, implementaciji domaćih i međunarodnih projekata te zajedničkom traženju mogućnosti finansiranja, javlja MINA.

federalna.ba/Fena

IUS Vakufska direkcija Memorandum o saradnji
Luka Brčko Luka Konstanza Memorandum o saradnji
0 10.05.2023 17:08
Memorijalni centar Srebrenica Centar za mir iz Mostara Memorandum o saradnji
0 01.07.2022 19:29
Gender centar FBiH Federalni Zavod za zapošljavanje Memorandum o saradnji
0 27.06.2022 18:04