Vakcine nema, ali se prezentuju web platforme  - 'Ražanj gotov a zec u šumi'
Ministar zdravstva TK-a i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a dr. Božo Jurić

Vakcine nema, ali se prezentuju web platforme  - 'Ražanj gotov a zec u šumi'

Vlada Tuzlanskog kantona je tek danas imenovala koordinaciono tijelo za praćenje stanja pandemije koronavirusa i to u vrijeme dok je Tuzlanski kanton jedan od rijetkih u Federaciji koji nema usvojen ni Plan vakcinacije stanovništva. Broj novozaraženih koronavirusom i hospitaliranih u covid bolnicama UKC-a Tuzla se povećava, tako da su kapaciteti popunjeni skoro sto posto, a vakcina još nema. Prošle sedmice dostignut je crni rekord. I u ovoj tendencija pogoršanja.

"Plan vakcinacija pravimo. U toku smo. Sutra razgovaramo o mehanizmu uključivanja prijava građana u sistem vakcinisanja", rekao nam je danas Kadrija Hodžić, premijer TK-a.

I dok u vrijeme dok je koordinaciono tijelo imenovano tek danas, a pandemija uzima sve više maha,  plana za vakcinaciju i dalje nema ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a dr. Božo Jurić, koji se rijetko javlja i na pozive novinara u vrijeme kada bi zbog trenutne situacije trebao biti dostupan i na usluzi i novinarima i na građanima, a nije, večeras se na svom Facebook profilu pohvalio još jednim sastankom koji je održan u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

"Danas je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo TK održana prezentacija web platforme za online prijavu za vakcinaciju protiv Covid 19. Navedenu prezentaciju su održali predstavnici tvrtke  ** d.o.o. Sarajevo. Intencija je da se pomenuta web platforma u što skorije vrijeme implementira na teritoriju TK sa ciljem što efikasnije i sveobuhvatnije prijave stanovnika TK na vakcinaciju protiv Covid 19. Velika zahvala kompaniji **  d.o.o na angažmanu i iskazanom interesu da pomognu u realizaciji ovog projekta", napisao je između ostalog ministar. 

Po onoj staroj narodnoj "ražanj gotov a zec u šumi".

A dok se ministar zahvaljuje na društvenim mrežama, epidemiološka situacija je, podsjećamo, sve gora. Press upozorenja koji je održan u petak protekle sedmice pred, kako je tada ministar rekao, djelimični lockdown, nije donio rezultate, a građani ni mediji ne znaju šta su sljedeći koraci u borbi protiv pandemije s obzirom na to da od tada do danas nije sazvan ni novi sastanak Kriznog štaba. Pitanje svih pitanja je šta čekamo?

federalna.ba/Dino Durmić

Tuzlanski kanton koronavirus
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 23.01.2022 14:19
pandemija koronavirus Covid19 nove mjere mjere ograničenja Novi Zeland omikron soj omikron
0 23.01.2022 13:00
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Rusija
0 23.01.2022 12:35
pandemija koronavirus Covid19 virus Kina mjere ograničenja epidemiološke mjere mjere Peking
0 23.01.2022 12:28
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Slovenija
0 23.01.2022 12:24