Vakcina "Johnson&Johnson" manje efikasna u zaštiti od delta soja
(Izvor: Arhiva)

Vakcina "Johnson&Johnson" manje efikasna u zaštiti od delta soja

Vakcina "Johnson&Johnson" manje je efikasna u zaštiti od delta soja virusa korona od drugih vakcina, navode zapadni mediji, pozivajući se na studiju njujorških naučnika.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta New York otkrila su je da je jednokratna (u jednoj dozi) vakcina "Johnson&Johnson"  daleko manje efikasna protiv ovog soja korone i drugih mutiranih oblika virusa nego protiv ranijih sojeva.

Studija se  zasniva na uzorcima krvi uzetih od ljudi koji su primili tri različite vakcine protiv korone.

Prema "New York Timesu", klinička ispitivanja pokazuju da je efikasnost "Johnson&Johnsona" na delta soj korone 66 odsto u odnosu na izvorni soj virusa, dok su "Pfizer" i "Moderna" sa dvije doze bile efikasne u 90 odsto slučajeva.

Autori studije kažu da bi oni koji su se vakcinisali  vakcinom  "Johnson&Johnson" mogli zahtijevati novu dozu  radi bolje zaštite od delta varijante, ali to zdravstveni službenici još ne preporučuju ni za jednu vakcinu. Za vakcinu "Johnson&Johnson"  ima već nekoliko izvještaja koji su se ticali ozbiljnog problema zgrušavanja krvi.

Još jedan problem pojavio se početkom ovog mjeseca kada je objavljeno da ta vakcina može povećati rizik od neurološkog poremećaja zvanog "Gillian Barreov sindrom".

Radi se  o akutnom uzlaznom polineuritisu - obliku akutne polineuropatije,  što stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja ponekad dovodi do paralize.

Ti  primjeri sindroma su izuzetno rijetki, ali dovoljni da smanje povjerenje javnosti u "Johnson&Johnson" u poređenju sa drugim vakcinama, komentariše list "Forbes".  

federalna.ba/Srna

Johnson&Johnson vakcine delta soj
SAD putovanja ograničenje delta soj
0 26.07.2021 18:51
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Aktuelnosti vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje
0 26.07.2021 17:46