Vagoni Kim Jong una: roze kožne fotelje i podovi otporni na bombe
(Izvor: AP)

Vagoni Kim Jong una: roze kožne fotelje i podovi otporni na bombe

Joe Biden ima Air Force One; Rishi Sunak flotu RAF mlaznjaka i helikoptera. Ali kada Kim Jong-un krene na jedno od svojih rijetkih putovanja izvan Sjeverne Koreje, on ima oklopni voz u kojem će provesti sate.

Tamnozelena lokomotiva sjevernokorejskog lidera trebala je u utorak stići u ruski lučki grad Vladivostok, gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom radi razgovora o snabdijevanju Kremlja municijom za rat u Ukrajini.

Ovo je Kimovo prvo putovanje izvan Sjeverne Koreje otkako je pandemija Covid-19 prisilila zemlju da zatvori svoje granice, a njegov drugi susret s Putinom otkako su lideri vodili razgovore u tom istočnom ruskom gradu u aprilu 2019.

Samit dolazi na kraju putovanja iz glavnog grada Sjeverne Koreje Pyongyanga u trajanju od oko 20 sati, tokom kojeg će se Kim pripremati i odmarati u luksuzno ukrašenim vagonima koji se kreću brzinom puža kroz Sjevernu Koreju. Kim navodno ne dijeli strah od letenja koji je primorao njegovog oca Kim Jong-ila da putuje na velike udaljenosti isključivo željeznicom – letio je na svoj samit u Singapuru 2018. s Donaldom Trumpom i na sastanak s kineskim liderom Xi Jinpingom, iste godine u kineskom gradu Dalianu.

Ali blindirani voz, koji uključuje spavaće sobe i sobu za sastanke opremljenu zidnom rasvjetom, tamnim drvenim pločama i crvenkasto-rozim kožnim foteljama, čini se da je Kimov preferirani način prijevoza. Trebalo mu je 4.500 km putovanja kroz Kinu za svoj drugi samit sa Trumpom, u Hanoiu 2019. – putovanje koje je trajalo dva i po dana.

Samo nekolicina odabranih je vidjela unutrašnjost voza, uključujući ruskog zvaničnika Konstantina Pulikovskog, koji je u svojoj knjizi Orijent ekspres opisao fine menije tokom putovanja po Dalekom istoku Rusije sa Kim Jong Ilom. Putnici su mogli da biraju između eklektičnog asortimana jela, uključujući ona iz Koreje i Japana, kao i vinsku kartu koja uključuje Bordeaux i Burgundy, napisao je Pulikovsky, dodajući da su za zabavu pružale mlade pjevačice koje se nazivaju „dama dirigentima“.

Zaštitu loze sjevernokorejskih vođa dinastije – koji su navodno paranoični u pogledu svoje lične sigurnosti – pružaju ploče oklopa postavljenih ispod vagona koji se koriste kao stambeni prostori i mjesta za sastanke.

Prema članku iz 2009. u južnokorejskim novinama Chosun Ilbo, voz porodice Kim se sastoji od 90 vagona i obično putuje zajedno s dva druga voza – jednim ispred koji obavlja sigurnosne provjere, a drugim iza za tjelohranitelje i drugo osoblje. Oko 100 sigurnosnih agenata poslano je na stanice na putu u potrazi za eventualno postavljenim eksplozivom, navodi list, pozivajući se na informacije južnokorejskih i američkih obavještajnih službi i svjedočenja sjevernokorejskih prebjega. Kako se Kimov voz približava stanici, struja na drugim prugama je isključena kako bi se zaustavio prolaz vozova u tom području.

Sama veličina voza i dodatna težina zbog oklopnih pojačanja održavaju njegovu prosječnu brzinu na laganih 60 km/h, dajući Kimu dovoljno vremena da eventualno odluči šta želi zauzvrat za sjevernokorejske artiljerijske granate i protivtenkovske projektile koji su zapeli za oko Kremlja.

Međutim, Kim nije jedini zvaničnik koji je putovao u inostranstvo iz Sjeverne Koreje željeznicom; 2021. godine grupa ruskih diplomata i njihovih porodica krenula je kući na ručni šinski pogon.

federalna.ba/Beta

Kim Jong Un voz