V. Britanija će zabraniti učenicima korištenje mobilnih telefona u školama
(Izvor: Ilustracija)

V. Britanija će zabraniti učenicima korištenje mobilnih telefona u školama

Vlada Velike Britanije će zabraniti upotrebu mobilnih telefona u školama, uključujući i tokom odmora, jer ometaju nastavu.

Iz Ministarstva prosvjete navedeno je da 97 posto djece od 12 i više godina ima lične mobilne telefone. Saopćili su da su primijetili da je kvalitetnije obrazovanje u školama koje su zabranile korištenje mobilnog telefona.

Podsjetili su da je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) također pozvala na zabranu mobilnih telefona u školama, koji uzrokuju cyber maltretiranje i prekide u nastavi.

Naveli su da će direktori škola dobiti podršku u zabrani korištenja mobilnih telefona tokom cijelog školskog dana, uključujući odmore. Saopćeno je da se telefoni uopšte neće donositi u školu ili će se ostavljati u zaključanim kutijama, ormarima ili sefovima na ulazima u školu.

Istakli su da je 44 posto roditelja zabrinuto za vrijeme koje djeca provode uz mobilne telefone. Naveli su da će biti uloženo 10 miliona funti u oko 700 škola u naredne tri godine kako bi se realizovala ova zabrana.

Ministrica obrazovanja Gillian Keegan je navela da će zaposleni u školama dobiti ovlasti da spriječe korištenje telefona.

"Škole su mjesta obrazovanja, a telefoni u najgorem slučaju uzrokuju neželjene smetnje u nastavi", kazala je Keegan.

Ministrica za nauku, tehnologiju i inovacije Michelle Donelan smatra da iako tehnologija nudi značajne prednosti, one ne bi trebale biti na štetu obrazovanja djece.

Više od 75 posto porodica podržava zabranu korištenja telefona u školama.

federalna.ba/AA

Velika Britanija mobilni telefon škole
Velika Britanija nestašica lijekovi
0 18.04.2024 13:08
djevojčica Velika Britanija Gaza
0 15.04.2024 11:24
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
Velika Britanija parlamentarka Izrael
0 03.04.2024 10:05