videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Uvodi se produženi boravak u osnovne škole na području Kantona 10

Inicijativa za unapređenje osnovnog odgoja i obrazovanja, odnosno uvođenje produženog boravka u osnovne škole na području Kantona 10, za isti stol dovela je predstavnike lokalnih zajednica i šefove službi za društvenu djelatnost s resornim kantonalnim ministarstvom. Sukladno Zakonu o osnovnom školstvu, Ministarstvo je prethodno izradilo i svim općinama dostavilo nacrte Kriterija za radno vrijeme i Programa rada produženog boravka u osnovnim školama.

Sigurni boravak djece mlađe školske dobi nakon ili prije redovite nastave za zaposlene roditelje je od izuzetne važnosti. O tome se pričalo godinama, a nije se učinilo ništa. Do sada. Rad produženih boravaka je osmišljen, a izrađena je i pravna osnova za njihovo uvođenje.

„Roditelji će imati mogućnost svoju djecu ostaviti sa stručnim osobljem koje će sa njima učiti, razvijati njihove potencijale, tako da roditelji, kada umorni dođu s posla, jednostavno će moći se posvetiti svojoj djeci u igri, razgovoru, a ne rješavanju domaćih zadataka i učenju. Mislim da je to veliki korak naprijed“, kaže Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.

Bio bi to i svojevrstan početak reforme osnovnog obrazovanja.

„Smatram kako reforma školstva ne može ići samo u smislu zatvaranja malih seoskih škola nego da treba podizati kvalitetu školstva, a reformski procesi idu upravo u tom smjeru da se otvaraju produženi boravci“, dodaje ministrica Nakić.

Pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Tomislavgrad Božo Kovačević kazao je kako će ta općina dati potporu za sve što se od njih bue tražilo.

„Općina će imati obvezu da pomogne materijalno-tehničkim sredstvima, a vidjet ćemo sufinanciramo topli obrok za učenike i roditelje koji ne mogu to sami“, istakao je Načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč (HDZ BiH).

Ministarstvo prosvjete plaćalo bi djelatnike koji će raditi u produženom boravku, uglavnom nastavnike koji su ostali bez norme ili razreda, te pripravnike koji bi dio svog pripravničkog staža obavljali u produženim boravcima.

federalna.ba

produženi boravak Kanton 10
Kanton 10 odlaganje otpada deponije
0 13.01.2024 08:43
Kanton 10 Vlada Kantona 10 Skupština K10 Skupština kantona 10
0 22.12.2023 20:47