Usvojena odluka: 10 miliona KM za javne servise

Sjednica Vijeća ministara bez reformskih zakona. Dnevni red posvećen programima ministarstava i raspodjeli novca. Na zahtjev Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Vijeće ministara izdvojilo je deset miliona maraka javnim servisima. Od toga četiri miliona BHRT-u, po tri miliona entitetskim vladama za poticaj razvoja sektora elektronskih medija. Nije jasno definirano koliko će i hoće li dio novca biti doznačen Radio-televiziji Federacije BiH.

Podsjećamo, već drugi mjesec nema naplate RTV takse putem računa za električnu energiju jer generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović odbija potpisati aneks Ugovora o naplati RTV takse s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Zbog bojkota menadžmenta BHRT-a javni servisi bilježe enormne gubitke

Pozitivno poslovanje je važno za svaku kompaniju - bila privatna ili državna. U slučaju javnih emitera ono podrazumijeva redonu isplatu svih naknada uposlenicima, ali i državnih dadžbina, unapređenje programskih sadržaja na osnovu planskih strateških interesa bez gubitaka i s osiguranjem fina...

A prema izjavama ministara, stiče se utisak da im je najvažnije da imaju poslušne direktore, urednike i novinare. 

"Na sjednici Vijeća ministara jednoglasno smo usvojili odluku o dodjeli sredstava pomoći za razvoj elektronskih komunikacija. Posebno je u ovom trenutku dobro naglasiti da su četiri miliona s jasnom namjenom određena za BHRT i entitetskim vladama po tri miliona za podršku javnim medijskim kućama. Odluka je vrlo jednostavna i to je prvi korak ka stabilizaciji sistema javnog servisa. Drugi korak će biti, nadam se, u kratkom roku da Federalni parlament napokon imenuje nepostojeći Upravni odbor Federalne televizije kako bi nove upravljačke strukture Federalne televizije mogle zaključiti fer sporazum s Elektroprivredom i BHRT-om na način da se uredi prikupljanje pretplate unutar Federacije Bosne i Hercegovine, a naravno pravi dugoročni stabilizator javnog servisa će biti novi zakon", rekao je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (NS).

"Dugoročno rješenje očekujemo kada u menadžmentima oba javna emitera - i FTV-a i BHRT-a - budu sjedili ljudi koji rade onako kako politike Trojke od njih traže. Mi trenutno nemamo vrhunsku komunikaciju s menadžmentima jer su to ostaci starog sistema, izbori koji nisu bili naši. Znamo šta hoćemo, BHRT je najvažniji za mene lično javni emiter, a imamo rješenja da FTV ne trpi ni milimetar ni marku, da nastavi raditi onako kako radi i ta smo rješenja ponudili menadžmentima, zasad nemamo odgovor. Nadam se da će što prije Federalni parlament riješiti upravljačke strukture Federalne televizije, a onda mi preuzeti kompletnu odgovornost za procese", poručio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Zanimljivo. Kreatori evropskog puta Bosne i Hercegovine javno najavljuju političku kontrolu medija i provođenje politike aktuelne vlasti. U ovom slučaju Trojke. Čini se da je na pomolu pokušaj klasične putinizacije medija ili malo blaže rečeno, pokušaj da javni emiteri rade, informišu i budu stavljeni pod kontrolu, po uzoru na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Naravno, interesantno će biti šta o ovakvim stavovima misle i kako komentiraju iz Ureda OHR-a u BiH, Evropske komisije, ali posebno Američke ambasade, koji, poznato je, baštine i štite nezavinost i otvorenost javnih servisa.    

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine javni servis
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica
0 22.04.2024 08:37
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
0 09.04.2024 20:46
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Digitalna Europa
0 09.04.2024 17:09
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Srednjoročni program rada
0 09.04.2024 13:12
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 09.04.2024 08:25
Christian Schmidt Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 04.04.2024 18:20