Ususret Međunarodnom danu muzeja: Izložba „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“
(Izvor: Muzej Sarajeva)

Ususret Međunarodnom danu muzeja: Izložba „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“

U povodu 18. maja - Međunarodnog dana muzeja, Muzej Sarajeva je priredio raznovrstan program koji se sastoji od zabavno-edukativnih sadržaja do besplatnog ulaza za sve posjetitelje. Ipak, izdvajamo posebno interesantnu izložbu koja na stručan i vizualno dojmljiv način priča historiju nastanka i očuvanja vrtne kulture Svrzine kuće.

Izložba nosi naziv „Svrzina kuća: Vedra kuća u mirisu ruža“ autora Mustafe Arslanovića i Selme Oruč. 

Muzejska postavka, usko vezana za ambijent kuće koja predstavlja najljepši očuvani primjerak sarajevskog stambenog graditeljstva iz osmanskog razdoblja, bit će otvorena u Brusa bezistanu, u subotu, 18. maja u 12 sati.

Kako je saopćeno iz Muzeja Sarajeva, uz užitak razgledanja izložbe, posjetitelji će biti u prilici kušati tradicionalno bosansko posluženje-lokume i himber od sarajevske đulbešećerke.  

Isti dan, također u prostoru Brusa bezistana na programu je Interaktivna igra “Tajna Muzeja Sarajeva,”, s rasporedom u 13, 15, 17 i 19 sati. Besplatan ulaz biće organiziran i u sve ostale muzejske depadanse.

Međunarodni dan muzeja

Prije 1977. godine, kada je zvanično u svijetu počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, ICOM je, na sastanku 1951 .godine, pod nazivom “Crusade for museums” (Borba za muzeje) okupio međunarodnu muzejsku zajednicu kako bi razgovarali o temi "Muzeji i obrazovanje." Ideja za Međunarodni dan muzeja upravo je inspirisana okvirom za pristupačnost muzeja koji je razvijen na ovom sastanku. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle, 2023. godine, na manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u BiH se zapravo stapaju u jedan događaj, tako da će 18. maja svi bh. muzeji, galerije te druge kulturne institucije otvoriti vrata svojim posjetiteljima, pružajući im mogućnost besplatnog pristupa svojim prostorima.

federalna.ba

izložba
izložba labirint Historijski muzej BiH
0 24.05.2024 10:04
Čitluk Saša Šantić izložba Irena Musa
0 24.05.2024 09:21
Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač
0 23.05.2024 17:56
Ćiril Ćiro Raić izložba Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
0 20.05.2024 21:50