Ustavnopravna komisija PSBiH podržala principe Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama

Ustavnopravna komisija PSBiH podržala principe Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te su podržani principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou Bosne i Hercegovine - korigovani tekst, čiji je predlagač, po skraćenom postupku, Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te su podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači, po skraćenom postupku, poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o moru - korigovani tekst, čiji su predlagači poslanici: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Šemsudin Mehmedović, Midhat Čaušević, Šerif Špago i Nermin Mandra.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović.

Usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH nije utvrđena ni za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije prihvatila Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

Na zahtjev predlagača, s dnevnog reda sjednice skinut je Prijedlog dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), čiji je predlagač poslanik Mia Karamehić – Abazović, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

PSBiH