Uspjeh KBS ''ORKKA'' Lukavac: Dobri rezultati nisu izostali ni za vrijeme pandemije

Klub borilačkih sportova ''ORKKA'' iz Lukavca postoji jedanaest godina. Zajedničkim snaganja, trudom i zalaganjem u proteklim, ali u godini koja je za nama uspjeli su iznjedriti kantonalne, federalne, evropske, svjetske, ali i balkanske prvake u različitim karate disciplinama.

U protekloj godini nisu imali mnogo prostora za veća takmičenja zbog pandemije koronavirusa, ali uspjesi ipak nisu izostali.

Otkazana takmičenja

Iako su mnoga planirana takmičenja u protekloj godini odgođena ili nisu održana zbog pandemije koronavirusa, to ni u kom slučaju nije umanjilo želju, volju i entuzijazam za treniranjem u ovom lukavačkom klubu. Osim što je klub bogatiji za osam majstora karatea, iz malo prilika su, napravili vrhunske rezultate.

"S obzirom da smo imali dva takmičara na državnom koja su osvojila medalju na taj način su ostvarila plasman na Balkansko i ostavarili svoje mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Nastupili su Hamza Čajić i Mensur Đozić, gdje smo više nego zadovolji osvojili tri medalje. Hamza Čajić je postao pojedinačni viceprvak Balkana u kategoriji seniori do 84 klilograma", kazao je predsjednik KBS ORKKA Lukavac Željko Zombra.

Oba takmičara su sa ekipom Bosne i Hercegovine osvojili bronzane medalje. Hamza Čajić je inače jedan od najsupješnijih karatista u našoj zemlji i osvajač na desetine medalja kako u našoj zemlji, tako i na evropskim i svjetskim turnirima u proteklom periodu.

"Ima ih stvarno dosta, a sve je krenulo 2015. godine kada sam postao prvak Evrope u kadetima. Iste te godine sam uspio osvojiti na Svjetskom kupu u Umagu, također prvo mjesto u istoj kategoriji, te sam i 2016. godine uspio ponoviti tu titulu prvaka Evrope", ističe Čajić u novom izdanju sportskog magazina "Sport".

Prošla godina ispunjena brojnim izazovima

"Protekla godina je bila lošija sa nastupima pošto je sve poremetila pandemija koronavirusa i nije bilo mnogo takmičenja. Održalo se Državno prvenstvo gdje sam osvojio drugo mjesto i ekipno sam nastupio na Balkanskom gdje smo osvojili treće mjesto", kazao je Đozić.

Jedan od članova kluba koji iza sebe ima veliki broj medalja na evropskim takmičenjima i svjetskim kupovima je i Haris Muradbašić.

"Sami trenažni proces karatea se dosta promijenio, jer je došao koronavirus, a prije smo trenirali dosta više, po šest – sedam puta sedmično, a sad malo manje. Sada opet kreću takmičenja i krenuli smo sa treninzima jako."

Iz ovog kluba ističu i da su ponosni na rezultate koje su osvojili na federalnim prvenstvima za djecu, kadete i juniore i mlađe seniore.

"Osvojili smo čak sedam titula prvaka Federacije Bosne i Hercegovine, kao klub koji je imao najmanji broj takmičara na tim prvenstvima, a svrstali smo se među prvih pet na oba prvenstva", naglašava Zombra.

"Mogu reći za svoj slučaj da je karate jedan plemenit sport jer me naučio da budem najbolja verzija sebe, naučio me disciplini, karakteru, da izgradim svoju ličnost i da svakim danom postajem sve bolji i bolji", dodao je Čajić.

Kako ističu karatisti ''ORKKE'' iza svih njihovih uspjeha koje su postigli stoji dosta ljudi, jer nikada nije samo takmičar kao invidualac zaslužan za uspjeh. Tu je uvijek ekipa, a najviše su zahvalni treneru Željku Zombri koji im je uvijek na raspolaganju i koji im je makasimalno posvećen.

federalna.ba/Dino Dumić

KBS ''ORKKA'' Lukavac uspjesi rezultat Borilački sportovi
Eddie Hall Hafthoor Bjornsson Strongman boks Borilački sportovi
0 18.01.2021 12:06
CIK BiH Mostar izbori rezultat
0 25.12.2020 18:13
Conor McGregor Republika Irska MMA Borilački sportovi Dustin Poirier
0 25.12.2020 16:08
boks Mike Tyson borba golubovi Borilački sportovi
0 22.12.2020 16:10
Mark Hunt Borilački sportovi borba boks MMA
0 16.12.2020 15:35
CIK CIK BiH izbori rezultat BiH
0 15.12.2020 20:47