videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Uskoro izgradnja vjetroelektrana na području Glamoča i Bosanskog Grahova

Područje Kantona 10 iznimno je bogato resursima za proizvodnju tzv. zelene energije, što su prepoznali domaći, a i strani investitori. Snaga vjetra pretvorena u električnu energiju već se proizvodi i distribuira iz dvije vjetroelektrane, a danas su stvoreni preduvjeti za izgradnju još dvije.

Dvije vjetroelektrane na području Tomislavgrada već su u funkciji, u Livnu jedna u izgradnji, a potpisivanjem Memoranduma između Vlade Kantona 10 i njemačke tvrtke definirana je međusobna suradnja s ciljem realizacije projekata obnovljivih izvora energije na području Glamoča i Bosanskog Grahova.

Premijer Ivan Vukadin je istaknuo kako će poduzeće Dah planina raditi istraživanje i pripremu svu do građevinske dozvole kako bi firma WPD imala svoje vjetroelektrane i na području ovog kantona.

Inače, ova njemačka tvrtka u više od 25 zemalja svijeta posjeduje instalirano više od 5 gigawata obnovljivih izvora energije, a u ovom kantonu vide veliki potencijal.

„Projekt je krenuo sada sa dobivanjem koncesije, krećemo u daljnje postupke – znači, ispitivanje utjecaja na okoliš, dobivanje konačne građevinske dozvole... tako da možemo što prije krenuti sa stvarnom proizvodnjom struje. A ako ovaj projekt uspije, ako krene brzo i dobro, u pozadini čeka mnogo još većih, još boljih projekata. Potencijal je ogroman, nesaglediv“, poručio je Andreas Sholet, predstavnik WPD-a za Europu.

Potpisivanju Memoranduma nazočio je i predstavnik Veleposlanstva Njemačke u BiH, koje je bilo posrednik u povezivanju investitora sa Vladom Kantona 10.

„Za državu je tema obnovljivih izvora energije jako važna i osim toga što država potpomaže takve projekte, što se mi kao država angažiramo, jako nam je važno da privatni investitori uzmu novce u ruke i investiraju jer ćemo time svi zajedno poboljšati klimatsku bilancu i doprinijeti zdravijoj i boljoj ekologiji“, kazao je Daniel Stinsky, predstavnik Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Ako sve bude kao što je i planirano, dvije izrazito siromašne općine - Glamoč i Bosansko Grahovo - financijski bi trebale uvelike profitirati od izgradnje vjetroparkova koji bi trebali biti među najvećima u Europi.

federalna.ba

vjetroelektrane Kanton 10
Kanton 10 bruceloza zoonoze
0 18.11.2022 20:03
Zvonko Martić Jasmin Fazlagić Kanton 10
0 09.10.2022 12:32
Kanton 10 Opći izbori Izbori 2022 Opći izbori 2022
0 02.10.2022 16:52
Dan policije Kanton 10 policija
0 30.09.2022 17:11