videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

USK: Zimska čarolija uz CaZIMSKU priču, krupsku Zimsku priču i bihaćki Winter park

Pripreme za Novu godinu uveliko traju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a ništa drugačije nije ni u Unsko-sanskom kantonu. Advent je organiziran u većini krajiških gradova, a sredstava, ali i ideja ove zime nije falilo. 

Na ideju da spoji moderno i tradicionalno ove zime došao je Cazin. Igra riječima i „CaZIMSKA priča“ ispunjavaju očekivanja i pokazuju da advent može imati posebnu čar na krajiški način.

„Ponuda na našim kućicama bit će uvjetovana onim što nalaže naša tradicija, makar prepakovano, ali da se svakako bazira na tradiciji, onako kako su se nekada provodile zimske noći i krajiška sijela, da to izgleda tako, ali u nekom modernom ogrtaču“, kaže Adisa Muhamedagić, predstavnica organizacijskog odbora manifestacije CaZIMSKA priča.

Za razliku od Cazina, u kojem će novogodišnja noć biti posvećena druženju s porodicama, pripreme za doček na otvorenom uveliko traju u Bosanskoj Krupi.

„ U okviru Zimske priče svaku noć smo organizirali koncerte za građane i goste, u toku dana organiziran je sadržaj za djecu. Očekuje nas doček na otvorenom, a ove godine imamo lokalne bendove“, navodi Ernes Halilović, šef Kabineta gradonačelnika Bosanske Krupe.

Novina u velikom broju gradova ovog kantona je da se pridružuju gradovima koji u novu godinu ulaze bez vatrometa. Ova ideja je dobro prihvaćena i u Bihaću.

„ Mislimo da je više negativnih efekata i kad su u pitanju starije osobe, djeca, životinje. Odluka je išla u pravcu da Novu godinu dočekamo bez vatrometa, a novac preusmjerimo javnim kuhinjama“, ističe Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).

CaZIMSKA priča, krupska Zimska priča i bihaćki Winter park samo su neke od manifestacija u kojima uživaju domaći i strani turisti te oni najmlađi. Ove priče pokazuju da zima i hladnoća ne mogu pokvariti dobru zabavu.

federalna.ba

USK Winter park CaZIMSKA priča Zimska priča Cazin Bihać Bosanska Krupa